Огромна фекална яма вече две седмици зее на улица „Порто Лагос” в район „Северен”. Пловдивчани сигнализираха TrafficNews за поредния абсурден случай от Водния цикъл в Кършияка, като търпението на хората все повече се изчерпва.

На 26 април кметът Здравко Димитров посети карето между мостовете на Герджика и на УХТ след поредицата от нелепи ситуации. Тогава градоначалникът се извини на пловдивчани и обеща да форсира работата на фирмата „Европейски пътища” в карето. Въпреки обещанията за ускорен график за приключването на ремонтите, хората в карето не са обнадеждени, виждайки работата на строителите.

Зико инспектира дейностите по Водния цикъл, разпореди да не се чака с ремонта на улицитеСтроителите обещали да приключат по-рано от крайните срокове

Нещо повече, една от множеството бригади е отворила на 27 април(б.а. ден след посещението на кмета в карето) огромна яма на ул. „Порто Лагос”  4 , където са спукали водопровод. От клипове, които ни изпратиха наши читатели се вижда как цяла вечер от ямата е имало гейзър, който е пръскал питейна вода.  На сутринта от ВиК дошли да оправят аварията с питейна вода – и до там. Тръбата с отпадни води продължа да тече вече 14 дни, а два багера са оставени на пост, без да се е мяркал строител на мястото. Хората се оплакват от прах, мръсотия, както и липсата на достъп до имотите им.

„От една година тук се копае, както и където има падне. Започнат нещо и го оставят.  Специално нашата улица я разкопаха на 27 април, на 28 април спукаха тръбата, а на 29 им бе последният работен ден. Отворена е канализацията, тече си обратната вода и така от две седмици. Оттогава не сме виждали и техническия ръководител. Аз имам бизнес тук – разкопано е точно да вратата ми, не знам дали това няма да се срути и някой да пропадне”, заяви Кольо Колев. В квартала са чули, че въпросният участък се изпълнявал от фирма подизпълнител, която обаче имала разногласия с „Европейски пътища” и бригадата си тръгнала. Поради това вече две седмици ямата зее, а фекална вода продължава да се лее от нея. На 10 метра от въпросната дупка пък стои голяма шахта с полусложен капак.

Наш репортер се свърза с ръководителя на проекта инж. Ивайло Сираков от страна на Община Пловдив. Той обясни, че на оперативка се е разбрало, че е имало проблем с технически ръководител на тази участък. По думите му утре работата по обекта ще бъде възобновена и в най-кратки срокове ще бъде завършен.

Само на 30 метра от въпросната яма – отново на ул. „Порто Лагос” друга бригада на „Европейски пътища” подготвяха участък за асфалтиране. Точно, когато обаче дойде асфалтиращата машина, един от багерите чукна и спука водопровод, а улицата бе залята от вода.  Така вместо асфалт днес от бригадата ще чакат ВиК да оправят аварията, а ремонтът ще изостане с няколко дни от линейния график.

 

Твърде вероятно е несгодите по улицата, кръстена на едно от красивите кътчета на Беломорието, да продължат, а обещанията за „форсиране” на дейностите, ще останат като добри пожелания.

Гейзерът на ул. "Порто Лагос" 4:

Багерът спукал тръба 50 метра по-надолу на ул. "Порто Лагос":