В неделя, 25 октомври в цялата страна се провеждат избори за местна власт и референдум. В Пловдив и останалите общини в областта ще гласуваме с четири бюлетини, а в местата от областта с под 100 жители – с 3. Избираме кмет на общината, общински съветници, районен кмет и отговаряме на въпросите на референдума. Избирателите в населените места в общините, които са с над 100 жители, ще гласуват и за кмет на съответното населено място. В избирателната секция ще има два избирателни списъка. Единият за кмет и общински съветници, а другият – за референдума. Ще има и две урни, в които ще се поставят бюлетините. Едната за кмет и общински съветници, а другата за референдума. След като се попълнят бюлетините за кмет и общински съветници, те ще се пускат в едната урна, а за рефередума във втората. Бюлетината за референдума ще се поставя в плик.

Гласуването започва в 6 часа в неделя и приключва в 19 часа. Ако след този час пред избирателните секции има избиратели, изборният ден може да бъде удължен.

Бюлетина за кмет

Гласоподавателят се явява в секционната избирателна комисия, като задължително носи личната си карта.

Бюлетините за кметове и общински съветници са бели, интегрални, т.е. на тях са записани имената на партиите и коалициите, а в бюлетините за кметове и имената на кандидатите на съответните политически сили. При гласуването в празните квадратчета на бюлетината избирателят може да отбелязва предочитанията си за партията и съответния кандидат за кмет със знаците "V" или "Х". Със същите знаци се отбелязва и номерът в кръгчето на предпочитания кандидат от листата за общински съветници. Отбелязването става със син химикал. Отбелязването в бюлетината на други знаци и символи, различни от тези, я прави недействителна. Отбелязването с друг цвят химикал също прави бюлетината недействителна. Ако на бюлетината за общински съветници е отбелязано името на партията, но не е посочена преференция, тя е действителна. Ако обаче е отбелязана преференция, но не е посочена партия, бюлетината е недействителна. 

Бюлетините за общински съветници и кметове, върху които избирателят е отбелязал своя вот, се пускат в кутия за гласуване за общински съветници и кметове, след като комисията свери номера на всяка една бюлетина с номерата от кочаните, от които са раздавани бюлетините, откъсне номера в долния десен край на бюлетината и постави втори печат на гърба на бюлетината. Избирателят се подписва и в списъка за гласуване за общински съветници и кметове.

Документът за самоличност на избирателя се връща след полагане на подпис в избирателния списък и в списъка за гласуване в референдума

 

 Бюлетина за общински съветници

За пръв път на тези местни избори избирателите ще имат право да гласуват преференциално за листата за общински съветници. На бюлетината те трябва да отбележат името на партията, за която са решили да гласуват, в квадратчето отляво и, ако предпочитат определен кандидат от лисатата за общински съветници, да отбележат номера му в листата в кръгчетата отдясно. Имената на кандидатите за общински съветници няма да присъстват на бюлетините, така че за да гласувате за някого, преварително трябва да знаете неговия номер. Избирателите имат право само на една преференция, т.е. трябва да отбележат само един номер.

Референдум

 На бюлетината е изписан въпросът на референдума: "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?".  В квадратчета са отбелязани  отговорите "Да" и "Не". Предпочетеният отговор трябва да бъде отбелязан също със знаците "V" или "Х" с химикалка със син цвят. За разлика от бюлетините за кметове и общински съветници, бюлетината за референдума ще се поставя в бял плик. Ако избирателят отбележи и двата отговора, бюлетината се счита за недействителна. Тя ще е невалидна и, ако отговорът е отбелязан със знак, различен от посочените, както и ако върху бюлетината е драскано. Бюлетина, пусната в урната без да е поставена в плик, също е недействителна.

Пуснат в урната плик без бюлетина ще се отчита за недействителен глас, което е важно за избирателната активност.

Всички български граждани с право на глас, но за разлика от местните избори и предишния национален референдум, в това допитване ще могат да участват и български граждани, които живеят в чужбина. Те ще гласуват в 312 секции в 45 държави, като най-много те ще са в САЩ, Испания, Германия.

Предложението по референдума е прието, ако в гласуването са участвали не по-малко от гласувалите в последните парламентарни избори и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума избиратели. На последния вот за Народно събрание гласуваха 3 500 585 души. Когато в гласуването са участвали по-малко от гласувалите на последните избори, но повече от 20 на сто от гражданите с избирателни права, и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума, предложението, предмет на референдума, се внася за разглеждане в парламента. Решението трябва да бъде обявено  в тримесечен срок.

Дописване в изборния ден

Дописването в избирателния списък се извършва в изборния ден от СИК в съответната избирателна секция по постоянния адрес на избирателя, ако не фигурира в списъка на заличените лица. В изборния ден кметът на съответната община по искане на лицето издава удостоверение за наличие или липса на основание за вписване на лицето в списъка на заличените лица. Отказът за издаване на удостоверение се мотивира. След представяне на удостоверението, данните на избирателя се вписват в избирателния списък и същият се допуска да гласува. Във всички случаи той подава декларация пред СИК, че не е гласувал и няма да гласува на друго място. Отказът на СИК да извърши дописване в избирателния списък е писмен и може да се оспорва пред Общинската избирателна комисия (ОИК), която се произнася по жалбата незабавно. Решението на ОИК подлежи на обжалване пред Централната избирателна комисия (ЦИК).

TrafficNews.bg