В историята на Тютюневия град в Пловдив откриваме силно италианско присъствие. Един от най-големите производители на цигари в началото на миналия век под тепетата е италианецът Карло Вакаро. Днес 100 години по-късно друг италианец – Фабрицио Алемано, разруши една от емблематичните сгради в Тютюневото градче – бившата фабрика  „Ориент Табако“. Сградата е строена в началото на 20-те години на миналия век и според експерти тя е сред "декорите", използвани от   Димитър Димов за романа му "Тютюн".  

През 1900 г. 30 тютюневи фабрики в Пловдив произвеждат и цигари. Най-голямото и най-добре оборудвано тютюнево предприятие в България става това на италианеца Карло Вакаро, наследило бившата фабрика „Ставридис". Заради силната конкуренция през 1909 г. Вакаро основава акционерното дружество „Съединени тютюневи фабрики", известно по-късно като „Картела". Възниква гигантско дружество, което обхваща 2/3 от тютюневата промишленост в страната и около 35% от манипулацията на тютюна.  

Вакаро идва в България заедно с други италианци, за да участва като доброволец в Сръбско-българската война през 1885 г. По разказите на киноисторика Костадин Костов Вакаро е роден в Рим, син е на богат корабостроител от Генуа, който изградил модерна корабостроителница в Цариград. Карло получил търговско образование в Марсилия и пристигнал в България малко преди Руско-турската война в 1877-1878 г. 

В Пловдив се заселва през 1885-а, в годината на Съединението, разказва  изкуствоведът Пенка Калинкова във филма си "Истории от тютюневия град" . През 1909 г. Вакаро инициира създаването на Картела. Задкулисни игри обаче го принудили да напусне тютюневия картел, а по време на Първата световна война да продаде и фабриката си, разказва експертът Владимир Балчев от Държавния архив в Пловдив. През 1922 г. къщата и фабриката му са купени от тютюнотърговеца Петър Дяков и сега там, в едно от помещенията, се намира галерия "Дяков".  

Снимки архив от "Истории от Тютюневия град"

Предприемчивият италианец е известен като един от основателите на Пловдивския панаир. На 4 януари 1908 година открива "Модерен театър" в София! 

Пак през същата 1908 г. купува зала на Главната  на Пловдив и открива  първото постоянно кино във "Екзелсиор". Сега там се намира търговския център със същото име.  Неговият син Едмондо Вакаро е купил и инсталирал в театралния салон на хотел "Шести август" "перфекциониран кинематограф". На мястото на този театрален и киносалон днес се намира сградата на Пловдивския театър.

Недалеч от киносалона, на склона на Сахат тепе, е фабриката и къщата на Вакаро. 

Според някои източници Карло Вакаро напуска България през 1920 г., връща се в Италия, където и умира през 1933 г. Фирмата в България продължава да се води от неговия син Едмондо, който е провъзгласен за почетен консул на Италия в Пловдив.         

През 2005 година Булгартгабак започва да продава част от активите си, за да покрие натрупаните огромни дългове. Друг италиански консул в Пловдив - Пиетро Луиджи Гия купува склад на фабриката - триетажна масивна постройка в центъра на града за 1.062 млн. лева. Негови съдружници в сделката са други италианци – братята Рикардо и Паоло Каральо. 

Консулът придобива и още два четириетажни тютюневи склада, граничещи с ул. "Иван Вазов" за 1.840 млн. лева. В качеството си на управител на фирмите купувачи на двата имота - "Интернешънъл бул брокър" и Р.И.П.А., г-н Гиа е сложил подписа си за сделките пред нотариус.

На фасадата на склада на ул. „Иван Вазов“  и до днес се виждат инициалите на големия български дарител Димитър Кудоглу. 

      

За съжаление обаче италианците от новото поколение очавидно не са наследили чувството за естетика и отговорността на сънародника си Вакаро. Имотите са паметници на културата , но са оставени да се рушат и са в ужасно състояние.

Дори безхаберното отношение на собствениците /които са получили много предписания от общината/  не може да заличи красивата архитектура на тези сгради.

Тяхното време обаче изтича. Сградите умират - някои шумно като склада на "Ориент Табако" или тихо като сградата на ул. "Г.М. Димитров", собственост на йорданеца Таха Рахман. Складът беше бавно и методично съборен и сега на негово място има огромен изкоп, в който скоро ще бъде налят бетон и ще появи лъскав жилищен комплекс. С басейн!

 Историята на Тютюневия град гледайте във филма на Пенка Калинкова:


Парашкева Иванова, TNS.bg