Историята на малкия Александър успя да обедини стотици българи в социалната мрежа Фейсбук. Той е само на 7 годинки и живее в кв. "Средна кула" в Русе.

Потребител публикува снимките му в социалните мрежи, придружени от сърцераздирателен пост, което предизвика вълна от възмущение и съжаление у множество потребители, които избраха да помогнат с каквото могат на малчугана. Много добри хора се притекоха на помощ изапочнаха да събират за децата дрешки и обувки. 

Каква всъщност е историята на семейството и от какво имат нужда бабата и  децата, които тя гледа?

Жената действително има петима внуци, родени от дъщеря й. Двама от тях вече са на повече от 20 години, със собствени семейства. Преди време бабата се е грижила и за тях, преди да поемат своя път. Впоследствие дъщеря й поверява на майка си по-малките си две деца и отива да работи в Гърция, където се ражда Сашко. Почти до 7-ата си година той живее там, а в акта за раждане е записан баща "неизвестен". Когато майка му се връща в България, оставя и него за отглеждане при бабата, пише Rusemedia.com.

Жената разказва, че в годините не е имало финансови проблеми, макар че тя не е работела, за да гледа внуците си. Но пък трагедии не липсват – синът й загива в катастрофа. Семейството получава обезщетение, което му позволява да не се притеснява за пари. Дядото също работи, но умира и оставя жената си сама. Единственият й приход се оказва наемът от жилището на покойния й син. Тя не получава детски за трите деца, тъй като парите отиват при майката. А майката от есента изчезва и повече не се обажда, оставяйки бабата да се оправя както може.

По-големите деца – момиче в 6 клас и момче в 7 клас, ходят на училище в Русе с училищния автобус. Сашко не може да го направи, тъй като идва от Гърция и не е бил в предучилищна група. Проблем със записването му се оказва и липсата на пълномощно, с което майката да делегира права на бабата. Такова има за по-големите деца.

Възрастната жена не е съгласна с твърденията в социалната мрежа, че внуците й гладуват. Има консерви, кокошки, градина, готви храна, но казва, че не може всеки ден да се яде месо. По думите й Сашко, който е по цял ден вкъщи, се събужда към 11 часа и закусва почти по времето, когато трябва да се обядва. Така обяснява думите, цитирани в поста, че трябвало в стомаха му да има място за вечеря. Колкото до външния му вид, детето по цял ден е навън да играе и не е странно, че дрехите и обувките му са мръсни.

Къщата отвън изглежда доста занемарена, но отвътре си има плазмен телевизор, микровълнова, перална, хладилник. Част от уредите обаче са се повредили и няма кой да ги поправи. Жената казва, че й е трудно сама да се справя. Сметките през зимата също я затрудняват с ниския доход, който получава само от наем.

На хората, които идват да й помогнат, тя обяснява, че децата нямат толкова нужда от дрехи и обувки, тъй като на тавана има пълни кашони. Много повече й трябват перилни и почистващи препарати, за да може да поддържа хигиена в дома. Майстор за електроуредите и хора, които да поразчистят двора, също биха били от полза. Колкото до храната, тя никога не е излишна, особено при три деца.

Най-голямата тревога и на бабата, и на децата е да не се намесят социалните служби. Те са свикнали да живеят заедно, да се справят според силите си и не искат да се разделят. Въпреки че са притеснени от публикациите, които насочват вниманието към тях, семейството е благодарно за добрината, която се отприщи у толкова много непознати хора.

Снимки: Rusemedia.com