Възкресение Христово е най-големият празник за православните християни. Камбаните на всички храмове в страната възвестяват  възкресението на Исус Христос, а от днес в продължение на 40 дни вярващите се поздравяват с думите "Христос воскресе!" и "Воистина воскресе!".

Днешният празник слага края на 40-дневния Велик пост, утвърден в памет на 40-дневния пост на Исус Христос и последната седмица от земния му живот, страданията на Спасителя и на смъртта му на кръста.

В обръщение към миряните  Българският патриарх Неофит  тази година говори за подменените ценности и обърканите морални норми. "Живеем в трудни времена, нравствени ценности, които векове наред са били крепило на морала и спойка в обществото, днес лекомислено се подлагат на съмнение и отхвърляне. Представите за добро и зло, справедливо и несправедливо, редно и нередно се подменят. Казано е горко на ония, които злото, наричат добро, а доброто - зло, тъмнината считат за светлина и тъмнината за светлина. В тази обстановка на дезориентация, вълни от мигранти с различни вярвания, светоглед и традиции прииждат и ни поставят пред нови изпитания. Но благата вест за Христовото Възкресение е призив към всички нас да бъдем вестители за Христовата любов, която побеждава злото и смъртта". 

В край на словото си Негово Светейшество пожела: "Възкръсналият Спасител да просвети умовете и сърцата ни, да помага да преодоляваме трудностите и изпитанията, да даде на всички вярващи в Неговото възкресение крепки душевни и телесни сили, непоколебима вяра и преизобилна любов. Та всеки, който е в неведение, в отчаяние, в страдание, като види добрите ни дела и усети мира и топлината в сърцата ни, да се изпълни с радост и надежда, та на нашия поздрав „Христос Воскресе!“ да отвърне възторжено: „Воистину Воскресе!“

Традицията повелява за Великден да се облече нова дреха. Празничната трапеза след 40-дневния пост включва яйца, козунак и печено агне. Козунакът е сладък обреден хляб, който символизира тялото на Исус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му. Обикновено козунакът се прави в кръгла форма и се украсява с плетеници, като в средата им се слага червено яйце. Деца и възрастни се борят с яйца, а според традицията този чието яйце оцелее, ще е най-здрав през годината. 

По традиция през празничните дни на Великден се посещават родители и кумове, като се носят великденски козунаци и боядисани яйца, за да се засвидетелства обич и почитание.


Екипът на TNS.bg  Ви пожелава здраве, мир, любов и благоденствие!