Големият български събор в местността "Дюлите" над град Хисар тече с пълна сила. Множество хора са се събрали в района за 3-дневното събитие, което започна в петък вечерта, а ще продължи и в неделя, предаде репортер на TrafficNews.bg.

В момента на поляните тече репетицията за най-голямото зрелище на събора - възстановката "Хайдут Генчо", чието име съборът носи. Над 200 души, стекли се от цялата страна и са членове на национални и патриотични движения, ще възпроизведат смелостта и родолюбието на местния герой, издигнат в култ. Войводи и башибозук ще слязат на „Дюлите” от гората и ще настане битка, в която естествено ще победят българите. Възстановката започва в късния следобед.

В същото време на поляната има и сцена. Там различни танцови и музикални състави демонстрират своите таланти и умения. Едно от най-любопитните неща е участието на японката Сатоми, която живее в село Каравелово. На сцената тя изпя на чист български език песните "Я кажи ми, облаче ле бяло" и "Македонско девойче". 

Организатори на събора са сдружение „Хайдути” с председател Анко Лаловски и Гайдарски състав „Петко войвода“ с ръководител Иван Балабанов. На събора се допускат само хора с народни носии, като има гардероб под наем, за да се пази дрескода, а има и импровизирани магазини за носии. Дрон снима цялото събитие.

Утре, в последния ден - 4-и септември, отново фолклорни групи ще се надпяват и ще показват обичаи, част от традициите на дедите ни. Очаквайте още информация за народния събор.

TrafficNews.bg e медиен партньор на събитието.

Oще СНИМКИ от събора можете да видите в галерията към новината.

 

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg