Гастролите на автоджамбазите в Пловдив продължават. Ауди А5 и БМВ 3 са били откраднати през уикенда от града. Аудито , собственост на пловдивска кардиоложка, е било оставено на паркинг, близо до Второ районно. 7-годишното беемве пък изчезнало от Кючук Париж.  

Най-търсени от автокрадците са автомобили Audi, BMW и Volkswagen, които продават за части. За да откраднат такава кола, на апашите не са им нужни скъпи инструменти, а печалбата е около 2000 лева. 

По оперативни данни автоморги в страната, където се пласират части, се държат от стари апаши, в чийто криминален актив са стотици кражби на коли.
От началото на годината досега у нас са откраднати над 3600 коли, с 600 повече от 2014-а.

Най-много са посегателствата в София, Варна, Бургас и Пловдив.

Най-драстичният скок на автокражби е в Смолян - над 300%. Миналата година оттам са откраднати 4 автомобила, а сега - 13. В Силистра също има 200% ръст - от 6 през 2014-а, сега посегателствата са 18.

Една от причините, заради които има ръст в автокражбите, е, че дори и да хванат крадец, полицаите много трудно могат да съберат доказателства срещу него.

За автоморгите, които пласират части от разфасованите коли, също няма нито закон, нито контрол, твърдят полицаи. А печалбите са огромни.

TrafficNews.bg