В края на февруари  пловдивският зъболекар Александър Господинов, , бе пребит жестоко в ТПО-Смолян. Доктора е станал жертва на рецидивистите Хамди Стайков - Шарения, Генко Сиромашки - Пишката и трети затворник с прякор Зелката.

Според запознати в основата на конфликта е Шарения, който редовно се биел с другите затворници, за да покаже "кой командва". Стайков бе осъден на 6 години затвор за притежание на кокаин.Пишката и Зелката също излежават присъди за наркоразпространение. 

Александър Господинов бе признат за виновен от Окръжния съд, че е запалил три леки коли, едната от които собственост на Гергана Андреева. Господинов и Андреева имали връзка, но след като той е арестуван за фалшиви документи, тя го напуска.. В последствие мерцедесът на пловдивчанката е залят със запалителна течност и опожарен напълно. За палежа е обвинен Господинов. В момента той  обжалва присъдата си пред по-горна инстанция, а преди седмица той излезе от затвора, където излежа присъда за разпростанение на фалшиво евро.

Няколко дни след като Доктора излезе на свобода, той даде интервю за TrafficNews.bg. В него бившият затворник разказва за привилегированите затворници, за прикриване на инциденти зад решетките и за подозрителната незаинтересованост на институциите, които разследват насилието в затвора. За първи път Господинов проговаря и връзката си с Гергана- жената, чийто мерцедес е запален . Всичко, което остана скрито по време на съдебното дело , четете ТУК!

- Какво се случи с жалбата срещу Шарения, Пишката и Зелката, която внесохте през март в прокуратурата?

-Вече пети месец  нищо не се случва.  Преди месец оперативен от Криминална ми каза, че вероятно ще бъде прекратено. Все едно нищо не се е случило. Проверката се извършва от Криминална в Смолян. Онзи ден са се обадили на посочените от мен свидетели и са им казали да напишат по едно обяснение. Така разследват. Явно е изтекла информация , че те са свидетели и Шарения, който е на свобода от седмица, им е звънял да ги заплашва.  Заканил се , че ще отиде в ТПО-то и ще ги пребие.

-Как си обяснявате това забавяне?

-Ами обяснявам си с това , че нямаме държава. Освен това горе в Смолян е малък град , всички се познава и явно се опитват да прикрият случая.  В затвора също не бе направена проверка, никой не ме извика да провери какво е станало.  Аз слязох от Смолян да си извадя медицинско свидетелство, а началника на затвора ме извика и ми даде 10 дни карцер, че съм се бил. Те ме потрошиха от бой , а съм се бил!  Преди 3 години Шарения и наркоманите му отново бяха ритали   три момчета и тогава случая отново бе прикрит от управата на затвора. А пострадалите бяха трима.

- Искате да кажете, че Шарения се ползва с някакви протекции?

-Той СЕ ползва с протекции и в затвора в Пловдив , и в Смолян, и си прави каквото си иска. Все едно за него няма началници.  В Смолян живееше отделно , измислиха му длъжност. Вързаха му 5 кучета и 100 гълъба и го направиха кучкар. А по ведомост се води на друга длъжност. Не може той да влиза в чашата с ракия през портала по 10 пъти и те да не му казват нищо. Все едно не беше в затвора- спи навън, прави с свиждания в хижата.   Шарения обяснил, че не бил присъствал по време на побоя над мен. Казах им да вземат камерите , на които много добре се вижда, че той е в ТПО-то.  Сигурно чакат да мине периода и да изтрият записите. Има запис как вика и как крещи пред кабинета на началника. Все едно се намираме в държава от шестия свят.

- Имаше ли последствия за вас след побоя?

- Имах счупени зъби, фрактури, а десет дни по-късно отново ме вкараха в болница с кръвоизлив в стомаха.

-Сега, когато и двамата вече сте навън, страхувате ли се от Шарения?

-Не, изобщо. Просто искам да си получи заслуженото. Защото да се страхуват от него? Той ако беше много смел нямаше да ме напада с още 6 човека.  

-Имат ли някаква предистория вашите отношения?

-Когато бях отговорник на кухнята не го пусках да си взема продукти. Той влизаше с торбите и старшините се правеха , че не го виждат. В затвора вкарват в карцера за едно парче хляб. Той просто беше ВИП затворник- котка си гледаше вътре. С началника на ТПО-то редовно играеха карти на двора. Сега Шарения иска да прехвърли вината на Генко Сиромашки , за да може Шарения да се отърве.

- А всъщност при побоя кой беше най –агресивен?

-Хамди Стойков, по прякор Шарения. Биха ме, ритаха ме, удряха ме с една касетка с дърва. Шарения викаше: Убийте го, утрепете  го.

- Имате още една присъда. Вероятно отново ще влезете в затвора.  Как се случи, че  един стоматолог  да е осъден за палеж?

-Чакам решението на ВСК. Това беше 100 процента наредба от полицията. Имам трима души свидетели, които твърдят , че въпросната вечер съм бил с тях, очевидец на палежа, който казва, че подпалвачът не съм аз и въпреки това пак ме осъдиха на 5 години. Това може да стане само в Пловдив. По цялото дело нямаше нито едно доказателство, което не бе оборено от защитата.  И всичко това се случи заради бащата на потърпевшата- Иван Стоев, бивш офицер от ДАТО. Докато ходех с дъщеря му многократно ми даваше информация кога съм на разработка и кога не, а след инцидента  станах най- лошия. Той вече не е полицай. Напусна като казах, че ще разкажа какви ги вършеше в ДАТО. Сега дъщеря му се хвали из града, че са ме били „наредили“. 

- „Нареден“ ли се чувствате?

- Да, на 1 милион процента. Не може прокуратурата да кредитира показанията на един „кошаревски“ свидетел - Юлиян Янков- дежурен свидетел на прокуратурата по цяла България, който твърди, че аз съм си признал , че съм запалил колата на Гергана. Само , че никъде по делото няма подобни доказателства.  Имало уж видеозапис как колата ми минава край панаира. По време на делото полицая заяви, че „камерите били в гъза“  /цитирам/  и от записа не ставало ясно дали точно моята кола е минала, защото в града имало от 4 000 такива.

Колкото до самият Янков – той отново е на свобода. И отново мами жени.  Търси богати жени- взема пари от тях, продава им колите.  Открадна 5 000 лева на фолкпевицата Биляна,  продаде  гумите на мерцедеса й, открадна часовника на пластичния хирург Николай Георгиев за 20 000 долара,  от една жена от Харманли взе 250 000 лева. Сега в София пак е „ужилил“ една счетоводителка.  Янков е измамник на дребно, за 50 лева ще продаде майка си. И съдът вярва на подобни екземпляри.

-Колко време имахте връзка с Гергана и как се стигна до разрива във вашите отношения?

-1 година живя в къщи.  След като бях арестуван за фалшивото евро, аз бях три години зад решетките. Чувахме се често, въпреки че тя вече се беше омъжила. Когато излязох, тя ми звънна и ме пита защо не съм я потърсил.  Още първата вечер ме заведе у тях, бях с нея цяла вечер. На другата вечер я засякох с друг мъж.  Нямам нищо общо със запалването на колата й.

-  Ако не сте вие, кой тогава има мотив да подпали колата на Гергана?

-Аз нямам мотив, тъй като бях с нея в прекрасни  отношения. Но по онова време тя имаше проблеми със съпруга си, бяха в процес на развод, имаха и неуредени финансови отношения.  Виждал съм я и с други мъже.  На делото адвокатите ми я попитаха към онзи момент с колко мъже е имала връзка, а тя започна да ме моли да ги спра да не й задават такива въпроси.  Сега пак са й купили същата кола, така че няма проблем. В съда й зададоха въпроса как момиче на 19 години си е купило кола за 15 хиляди лева, а тя не можа да отговори.  

-С какво ще се занимавате сега?

- Ще се опитам да възстановя зъболекарската  си практика , която отиде на кино.   

*Изрaзът кошаревски свидетел се употребява за купените свидетели, които трябва да доказват в съда това, което иска този, който им е платил. 

В началото на миналия век хората от брезнишкото село Кошарево се прочули с охотното даване на показания по различни съдебни дела. Всеки можел да си купи какъвто иска свидетел от селото и да го заведе в съда.

Кошаревци били сладкодумни и умеели да омайват съдиите със своите версии за "видяното" или "чуто" от тях при различни ситуации, за които трябвало да дават показания. Славата на тези свидетели се носела в цялата страна и към услугите им прибягвали все повече хора, които били готови да пропътуват големи разстояния, за да намерят подкрепа и да се спасят от ударите на закона.

Парашкева Иванова, TrafficNews.bg