Безспорно ще има кадрови и организационни промени, но не можем да ги направим в пика на заразата с африканска чума по свинете (АЧС), когато ни трябват хора на терен. Това заяви в ефира на Сутрешния блок на БНТ1 министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по повод проверката, назначена от главния прокурор в Агенцията по безопасност на храните (БАБХ).

30 огнища на африканска чума тип домашна свиня са установени до момента на територията на страната, като те са основно в Северна България. Шест от тях са в промишеми свинекомплекси. Повечето нови случаи на вируса от последните дни са при дивата свиня, те са общо 33, обясни министър Танева.

От 2007 г. 12 държави членки на ЕС са с такива установени случаи и все още няма страна от тях, която да е излязла от списъка с този вирус. 12 години африканската чума не е изкоренена от стопанствата в Европа, категорична е Танева.

 "Всичко, което е оставено да се произвежда, е само и единствено при условията на мерки за биосигурност. Това е целта, която ние имаме и трябва да постигнем, ако искаме да имаме местно производство. Трябва да бъдат изградени мерки за биосигурност и регистрации на тези стопанства - не е толкова трудно, нито толкова скъпо. Оттам насетне рискът от разпространение, от зарязване, поражения и икономически загуби силно намалява и се дължат компенсации за загубени животни", заяви Танева.

Благодаря на всички хора, които станаха съпричастни се включиха в борбата с африканската чума - усвоиха си месото, изчистиха стопанствата и ние ще им предоставим финансов стимул в размер на 300 лв, подчерта министър Танева.

Включително и в точки, в които има протести, има усвояване на месото в личните стопанства до 75%. Догодина всичко ще може да се репопулира в условията на мерки за биосигурност, допълни министърът.