Препоръката на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, дадена на последния конгрес на партията за „свежа кръв“ и обновяване в редиците, очевидно ще остане само добро пожелание. Желанието му за активност от страна на гражданите, които не са членове на политическата партия – също. След като номинационните събрания за кмет, районни кметове и общински съветници приключиха във всички шест района на Пловдив, резултатът е ясен. На стартовата линия на предизборната кампания застават лица от твърдото ядро на партията.  Дали кметът Иван Тотев, който събра най-много номинации – 300, ще промени решението си и ще се бори за трети мандат, все още няма никакви индикации. Той съобщи решението си да се оттегли на върха на политическата си кариера, но до този момент не си е направил отвод. Съпартийците му не го видяха на нито едно от събранията, въпреки че той е председател на градската структура.

Ако все пак кметът е последователен в решението си, следващите три номинации, сред които ще трябва да избира Изпълнителната комисия, са тези на кмета на район "Тракия" Костадин Димитров, областния управител Здравко Димитров и кмета на „Централен” Георги Стаменов.

Тракийският кмет събира най-много привърженици – 255, изпреварвайки дори сочения като фаворит на премиера Здравко Димитров. На партийните събрания Зико бе подкрепен от 217 души.  В същото време от острата реакцията на членове на партията стана ясно, че областният управител в никакъв случай няма да обедини структурите. Друг е въпросът дали Борисов ще посочи за наследник на Тотев човек от близкия му кръг като Костадин Димитров.  

Георги Стаменов, който събра 208 гласа, като в един от районите изобщо не бе номиниран, макар и четвърти по брой номинации , очевидно има шансове, защото компроматната война срещу него вече започна.

При кандидатите за районни кметове също не се усеща миризма на „свежа кръв” , тъй като почти всички издигнати кандидати са от партийната номенклатура. Няма постъпили номинации и от граждани в нито една от районните структури. 

Със или без Тотев през септември , в началото на предизборната кампания,  пловдивчани ще видят на стартовата права „обичайните заподозрени”.  ВМРО вече издигнаха Славчо Атанасов, разчитайки на рейтинга му. Местните воеводи, го направиха  го още преди неговата собствена партия,  като очевидно и двете страни бързо забравиха разменените в миналото обиди.  Атанасов усилено се готви за реванш, след като два поредни пъти губи изборите за кмет на града.

Номинациите от районните партийни конференции сочат Николай Радев като  най-вероятният кандидат на БСП за кмет на Пловдив. Радев е директор на Английската гимназия и лидер на социалистите в ОбС. Другите двама са Минка Сърнешка – председател на Обединението на жените социалистки в Пловдив и инж. Калин Милчев от район “Централен”.

За кметския стол ще играе и водачът на „Съюз за Пловдив” Дани Каназирева, която ще се яви за трети път на избори.  Тя е в предизборна кампания от края на предишния мандат, изключително активна в социалните мрежи и дейна в Общинския съвет. Нейната първа цел е да стигне до балотаж.  

Другият популярен герой от предизборните кампании в Пловдив Георги Титюков също едва ли ще пропусне да участва и тази година. Безплатни вестници с лика му вече са в кутиите на десетки пловдивчани. 

Десните, които през последните години, загубиха „синята крепост” ще бъдат представени от Йордан Иванов, който единствен  от изброените може да влезе в категорията „свежа кръв”.  Резултатите им в Пловдив на евроизборите ясно показват, че те могат да се надяват на участие в  Общинския съвет, но едва ли ще бъдат сериозна конкуренция за кметския стол.

Към гореизборените кандидати вероятно ще добавим още няколко екзотични персони като Николай Иванов, който на предишните избори събра 126 гласа, но това изобщо не му попречи отново да декларира желание за участие и да изскочи с едни гърди пред конкуренцията, обещавайки безпратни погребения. 

Така, че с малки изключения партиите и лидерите им ще могат да ползват плакатите и материалите от миналата предизборна кампания. Пловдивчани едва ли ще бъдат изненадани от нови лица или платформи. Мнозина вероятно ще си припомнят култовата фраза на съгражданина ни от "Столипиново" - "Исках да гласувам, обаче нямах желание". Най- развълнувани може би са чиновниците от общинската и районните администрации , където ще започнат рокади при евентуалната смяна на караула на площад „Стефан Стамболов”.  Защото новият кмет също ще иска „свежа кръв”.