Д-р Румен Стоилов е кардиолог в Първа градска болница "Свети Мина", но това далеч не изчерпва неговата биография и интереси. От години се занимава с йога, с различни духовни практики и е посетил едни от най-силните и енергийни места на нашата планета – Тибет, Перу и Пирамидите в Босна. Твърди че Балканите и в частност България, са една от избраните територии на Земята, едно от местата, откъдето ще започне промяната в развитието на човечеството.
Д-р Стоилов и негови сподвижници организират "Световното сърце на България" - Форум за едининение на Българите. Тя ще бъде на 27 септември, в Концертна зала на площад „Централен“ в Пловдив. Датата и мястото не са избрани случайно. Защо организаторите са избрали Пловдив като домакин на срещата, вижте в интервюто, което д-р Стоилов даде за TrafficNews.bg, който е медиен партньор на събитието.

Целият форум  ще се излъчва по Traffic TV!

- Форум на единението в тези размирни времена? С каква идея, го правите д-р Стоилов?

- Идеята е да направим общобългарска среща. Длъжен съм да уточня, че събитието не е свързано с изборите, или с предизборната кампания на някоя партия. Това е среща на Българите, на които родината не е отмиляла и държат на себе си и на територията, на която живеят - да се видят едни други и да се убедят, че не са сами, не са самотни. Това е Форум за единението на Българите. Мотото на събитието е „Световното сърце на България“ - в смисъл, че българското не се простира само до териториалните граници на България, а е световен феномен. Нашите предци са живели на много територии, а и сега български диаспори има по целия свят. Културното, цивилизационно и енергийно влияние на българите е световен феномен, но не само в минало измерение, а и в бъдеще. Световното сърце на България обхваща целия свят и всеки българин, където и да се намира, трябва да намери българското в себе си и мисията си, за да е полезен на родината си.

Много Българи в чужбина имат интерес към това събитие и някои от тях ще се опитат да пристигнат в Пловдив. Срещата ще е на няколко модула. Освен лекционната част, ще представим различни български музиканти от СОУ "Любен Каравелов" - специализирано училище по изучаване на народно пеене, народни инструменти и хореография, Пловдивско певческо дружество "Ангел Букорещлиев", Национално Училище за Фолклорни Изкуства “ШИРОКА ЛЪКА”. Искаме да срещнем две поколения.

Лектори ще са д-р Румен Стоилов - лекар, обществен деятел, изследовател на различни духовни течения. Валери Кьорленски - изпълнителен директор на Фондация "Пловдив 2019". проф.Валерия Фол - Траколог, преподавател в УниБИТ и ръководител на Института за научни изследвания в областта на организацията, управлението и защитата на културно-историческото наследство. Жорж Трак - склуптор и художник, обществен деец и основател на Културен център "Тракарт", гр.Пловдив. Мая Вапцарова - племенница на големия поет Никола Вапцаров, кинорежисьор и психолог, автор на няколко книги и на повече от 100 документални и игрални филма, част от които са посветени на поета. Милан Миланов - автора на поредицата „Тайните подземия на България“. Константин Златев - Духовно общество Бяло Братство. Вълчан Петров - художник, вълнуващ се от нашите духовни корени, преоткривайки ги, иска те да бъдат възродени в платната му за в бъдещето. Тодор Ялъмов - председател на Българско сдружение „Рьорих“ и на Националния Клуб „Приятели на Рьорих“. Христо Нанев - писател, езотерик и изследовател на паранормалното. Спас Мавров - творец в най-широкия смисъл на думата - скулптор, иконописец, автор на книги. Иван Гарабитов - спортист, йогист, основател на Академия за здраве и център "Гарабитов". Георги Тютюков - кмет на Район Централен, Община Пловдив.

Има много хора, на които не е безразлично тяхното бъдеще и това на децата им. Това е причината да организираме тази среща.

-  Във времена, когато голяма част от българите мислят за емиграция,  какво ще им кажете, за да ги задържите тук?

- Според мен нещата не са напълно прецакани. Живял и съм и съм работил повече от 10 години в различни части на света, включително и в четвъртия свят, и смятам че бъдеще все още има. Иначе вече щях да съм някъде, където съм се чувствал добре. Владея няколко езика и за мен не е проблем да живея където реша по света. Но смятам, че има смисъл да се стои в България. И можем да направим живота си по-добър. Но това ще ни коства много усилия. Също така трябва да си повярваме.

- Твърдите, че Балканите и в частност България са специално място . На каква база?

- То не е научна рамка, но е факт. Земята, като живо същество има важни енергийни места. Има три енергийни центъра, които са определяли развитието на цивилизациите за хилядолетия. Основният е Тибетския център с планината Кайлас – жилището на бог Шива и неговото семейство. Това е мъжкият енергиен център и антената на Земята. Този тип енергия е поддържала доминирането на мъжкия тип култура и цивилизация векове наред. През последните десетина година се формира вторият, женски енергиен център – езерото Титикака, части от Бразилия, Чили, Перу - там където е била империята на инките. България е център на третата енергийна зона – Балканите, където двата типа цивилизации и начин на мислене мъжкото и женското, сърцето и разума би трябвало да се съчетаят хармонично, за да създадат новото бъдеще, новата епоха на човечеството. Земята, върху която живеем е енергийно активна от векове, но ние не сме наясно с потенциала, който тя има и който ние имаме като генетика. Без да изпадаме в някаква фалшива гордост, ако трябва да мисли за бъдещето на света, то е нереалистично без участието на хората от Балканите.

- Какъв е  генетичния ни потенциал?

- Практически цялата история на Космоса и човечеството е циклична. На няколко милиона години се сменят цивилизации. В момента сме в синтезиращ цикъл, в който всички епохи се събират, всички къси и дълги цикли около 2000-та година са били на Кота 0 и сега започват своето ново възходящо движение. Мястото на Балканите не е случайно, то е подготвено още от цивилизацията на атлантите. Счита се, че под нашите земи са не само тракийските златни съкровища, а има атлантски научи лаборатории, хранилища на знания и артефакти. Активирането на този енергиен център е подготвено преди милиони години. И нашите прадеди са участвали заедно с атлантите в пренасянето на тези артефакти. Които би трябвало скоро да започнат да излизат на бял свят. Колкото и ненаучно да звучи, Ванга също е намекнала, че ще дойде време, когато Земята ще започне да показва това, което крие в недрата си.

- Пловдив има ли някаква специална роля ?

- Пловдив е изключително интересен център като формация. С тази конструкция - река и 7 хълма - има само няколко града в Европа. Реката е гръбначния стълб, а седемте хълма са чакрите на този жив организъм. С такъв строеж са Рим, Лисабон, Париж и Атина - столици и центрове на различни култури и цивилизации. Пловдив е най-стария жив град в Европа. Той е бил и столица за един къс период. Той винаги и бил културен, цивилизационен център. Той отново се събужда. Ако приемем, че България е в знака на Козирога, свързан с елемента земя и Земята като цяло, то Младежкия хълм, който по-рано се е наричал Джин тепе или Хълма на душите, е космическата ос, антената, през която влиза новата космическа енергия. Цивилизационните центрове на новата епоха са Флоренция, Пловдив и Санкт Петербург. Триадата, която би трябвало да бъде основата на бъдещото възраждане.

Под тепетата има огромна мрежа от тунели. Предполага се, че са дело на плеядианската цивилизация. Поне под един или два от хълмовете има съкровищници и артефакти. Археолозите потвърждават, че там където са кортовете на тепето, е имало малък дворец на бащата на Александър Македонски – Филип.

Тепетата са имали специално значение още в древността. Женският тип енергия е на Бунарджика, но за да има баланс още в древността, там е имало статуя на Херкулес, на мъжкото. Комунистическите управници на България без да си дават сметка са възстановили този енергиен баланс, поставяйки там паметника на война Альоша. Младежкият хълм, който  е на огъня и на мъжкото начало, никога не е бил заселван. Там се е издигал храм на бог Аполон. Имало е великолепна кедрова гора от ливански кедри. Първото име на града е Кендрисос - носел е името на кендрисите, които са пазели хълма и храма. Сахат тепе е сърцето на града, а Трихълмието - символът на единството. Хълмът, който е еквивалент на гърлената чакра на града, пък е Марково тепе.

Нашият град от раждането си е белязан с усещането за специална мисия, божественост. Затова този форум за единение на българите и за възраждане на смисъла и ценност на българското трябва да бъде в Пловдив.

- Каква ще бъде ролята на Балканите в това ново „преселение на народите“ ?  

- Географски сме малка страна с нестабилно управление. Последните 100 години, след световните войни, България е била център на равновесие, спокойствие, а в един период и на благоденствие. Ако този модел бъде осъзнат ние бихме могли да бъдем стабилизиращ фактор в хаоса, който в момента залива света. Хаосът беше режисиран, провокиран от световни сили, за да може енергията и вниманието на живеещите да бъдат отклонени от важността на тази територия и те да се гледат накриво и да се убиват, защото се молят по различен начин на Бог. Балканите са били много пъти огнище на напрежение, а в този цикъл могат да бъдат място от където, равновесието и мира да бъдат възобновени. Но до голяма степен това означава ние да осъзнаем нуждата от единение, нуждата от равновесие и донякъде от неутралност. Това все още е в сферата на пожеланията, а "преселенците" към Балканите и България са добре дошли ако са наши сродни души.

- Говорите за единение, а хората нещата, които разделят хората сякаш ежедневно се множат – религия, социален статус, пари. Хората се стрелят за паркомясто, а вие говорите за единение.

- Негативизмът и разделението бяха създадени и поддържани изкуствено през последният век от историята на България. В последните 30 години народът се лишаваше от това, което е градил 50 години преди това, лишаваше се от своята цивилизация, култура, от възможността да вярва в утрешния ден и да е спокоен за днешния. Това бе направено целенасочено. Единствената надежда е, че българите винаги сме били жилави и дори в най-тежките ситуации сме намерили сили да оцелеем и да тръгнем нагоре. Но ако този вирус на разпада, надделее, ако всеки реши, че не може да има доверие на другия, ако човек за човека е враг, ние сме загубени. Истината е, че сме в изключително критичен момент, в който или всичко ще рухне или ще намерим импулс да тръгнем нагоре. Надявам се на този форум да покажем, че това е възможно.    

TrafficNews.bg