Към световните модни подиуми гледа 7-годишната Илияна Сулакова от Брезово, която спечели второ място на „Малка Мис и Мистър Свят” 2018 г. Както TrafficNews.bg съобщи, нашето момиче впечатли жури и публика на престижния международен конкурс, където за короната се бориха 13 таланта от България, Русия, Турция, Косово и Албания, Южна Африка. Илияна покори не само с красотата и чара си, но и с рецитал на стиховете „Аз съм българче”, „Родна стряха” и „Хубава си, татковино”. Журито остана впечатлено и от красивата народна носия, с която малката принцеса дефилира.   

Дванадесетото издание на конкурса бе организиран от Йордан Бъчваров и Десислав Копривски и се проведе в известен туристически комплекс в Бургас под мотото „Спрете насилието над животните”. Участниците се представиха в три кръга. Момичетата и момчетата дефилираха с официални облекла, национални носии, разказаха за себе си и представиха вечерни тоалети. По време на вечерта на нациите всяка държава показа традиционни храни и сувенири. При посещението си в Бургас участниците имаха възможност да посетят приют за бездомни животни и да участват във фотосесия на известна модна къща.

„Илияна е на модния подиум от 5-годишна. Всичко започна със снимки, които изпратихме във Фейсбук на една модна агенция. Харесаха я и я поканиха на конкурс в Бургас”, разказва майката на момиченцето Зорница Сулакова. Там пък я видели модни агенти от Грузия и изпратили покана за форум в столицата Тбилиси, от който малката моделка се завърнала с Гран при и куп награди на публиката. Последвали и нови покани за конкурси в Турция, но семейството не успяло да събере парите за пътуването.  

„Проблемът е, че всичко се заплаща от родителите. Децата получават единствено купи и едно прекрасно преживяване. И е престижно, разбира се, но парична награда няма. Всички разходи си ги поемаме сами”, посочва Зорница. Което често се оказва непосилна задача за семейство Сулакови. За да замине Илияна за Грузия, помогнали съседи и приятели. Кметът на Брезово и няколко оркестъра се отзовали и съдействали да се събере сумата от 1000 лева. Останалите 3000 лева си поели родителите.

 „Ние сме обикновено семейство, трудещо се. На една заплата. Но дъщеря ни има желание да се занимава с мода и ние правим всичко по силите си, за да сбъднем нейната мечта”, казва Зорница. Тя и съпругът й всеки ден пътуват от Брезово до Старосел, където работят в кухнята на известен комплекс. Имат две големи момчета, които вече са поели по пътя си. Затова всеки спечелен лев заделят за Илияна. „Много специалисти, които се занимават с мода, са ни казвали, че дъщеря ни има излъчване. Знае как да стои на подиума, как да се държи. А дори не е ходила на курсове, всичко е научила сама вкъщи”, казва майката. Тя е изключително горда и с факта, че дъщеря й е получава само шестици в училище. Тази година е завършила първи клас с отличен успех. „Ние ще помагаме, доколкото ни стигат силите. Другото е Божа работа”, заключва Сулакова.