Ръководството на 16 РИК в Пловдив-град е взело редица решения как ще протече изборният ден на 4-ти април. Председателят на районната избирателна комисия Илиян Иванов заяви, че досета никога не са били провеждани избори в извънредна епидемична обстановка, като основен приоритет ще бъде опазването на здравето на хората, както и гарантирането на честността на вота. Съставите ще се състоят от по седем души за секции с под 500 избиратели и от 9 - за секции с над 500.

До няколко дни ще се проведат и консултациите при кмета на община Пловдив за поименните състави на секционните комиссии в Пловдив, които са 459, като общият брой на участниците в него ще бъде 4051.

Тази година те ще вземат далеч по-високи възнаграждения за участието си в изборния процес. Председателите на комисии ще взимат по 105 лв., зам.-председателите и секретарят – по 95 лв., а членовете – по 80 лв., плюс 50% от тези суми, заради извънредната епидемична обстановка. Освен това, ще им се полагат по 15 лв. за подреждане на изборното помещение, по 30 лв. за секциите с машинно гласуване, както и допълнително възнаграждение от 20 лв. Така се пада, че председател на СИК ще взима около 222 лв., а другите – между 160 и 200 лв.

Зам.-директорът на РЗИ д-р Аргир Аргиров каза, че за всички желаещи от комисиите, които искат да бъдат ваксинирани, ще бъде направен поименен списък, като на тях ще бъде поставена ваксината на Пфайзер, тъй като това е препаратът с най-къс имунизационен процес, чиито две дози се поставят в рамките на 21 дни.

Във всички секции ще бъдат осигурени маски и предпазни средства, а помещенията ще се дезинфекцират периодично. На входовете на училищата ще се раздават маски на избирателите, които не разполагат с такива, като ще бъде мерена и температурата на всички влизащи.

Все още няма никаква яснота как точно ще се извършва гласуването на пловдивчаните, които са поставени под карантина. Единствените указания са членовете на подвижните секции да носят пълен набор от предпазни средства и урната да се дезинфекцира след всяко ползване. Относно края на изборния ден, при предаването на бюлетините, където се предполага най-голямо струпване на хора, вече са проведени разговори за създаването на организация. Планира се тази година 16 и 17 РИК да бъдат с по две палати, за да може да се сигури максимално голяма дистанция и да се избегне струпването на хора.

Автобусите, които извозват членовете на секционните комиссии, също ще бъдат с нова организация, като с тях ще се извозват по-малко хора. Цялата тази организация не предполага да има забавяне на изборния процес, смята Илиян Иванов.