Перфектно подресения гардероб не е мит, а реалност. Често се опитваме да поддържаме идеален ред, но вместо това като отворим вратата на дрешника сме посрещани от купища намачкани дрехи, рокли на неподходящи закачалки и панталони, свити набързо.

Ето и няколко трика, с които да избегнете това:

1. Не планирайте дизайна на гардероба си

Не е достатъчно те да имат просто рафтове, чекмеджета и закачалки. Те трябва да бъдат персонализирани така, че да приспособяват към нуждите и изискванията на ползвателите му. Помислете какво имате и как бихте го подредили, пише Idei.bg. Ако сте с много обувки, направете място за тях. Ако залагате на аксесоарите, отделете специално чекмедже.

2. Нямате организационна система

 

Групирайте дрехите си в категории и определете как да ги съхранявате най-добре. Например, дългите рокли се нуждаят от пространство с пълна дължина, докато за панталоните и ризите е нужно само половината пространство, а долната част може да се използва за нещо друго.

3. Нямате подходящо осветление

Разбира се, може да разчитате на общото осветление, но допълнителните осветителни тела, инсталирани в шкафове, са полезни, особено ако имате много дрехи. Подходящото осветление прави вещите по-видими, особено в по-големите шкафове с много отделения.

4. Съхранявате твърде много неща

Много хора обичат да държат дрехите си, дори без да ги носят - подаръци със сантиментална стойност до любими такива, които не може да изхвърлим. Ако се привързани към тези вещи, е нормално да нямате място за нови неща. Важно е да рационализирате, за да може да използвате мястото пълноценно. Изберете дрехите, които наистина искате да запазите, а другите подарете или дарете.

5. Не използвате вертикално пространство

 

Много хора забравят, че може да максимизират пространството между тавана и горната част на шкафа, като слагат кошници за сезонни предмети. Вариант е също да използвате нишата отстрани, за да съхраняват чантите.

6. Не го почиствате редовно

 

Никой не иска да носи дрехи с миризма на застояло. Дръжте гардероба си чист и свеж като го почиствате редовно. Поне два пъти в годината махайте всичко и забърсвайте. Сложете и ароматизатор за дрехи.

7. Не използвате пространството зад вратата на гардероба

Вече го казахме - всеки сантиметър от пространството е важен. Направете вратите на гардероба си по-функционални, като ги използвате, за да съхраняват някои от вашите аксесоари като вратовръзки, шалове, колани.

8. Използват твърде много органайзери

Понякога в желанието си да бъдем организираме слагаме твърде много органайзери, които могат да създадат още по – голяма бъркотия. Затова се ограничете до няколко и се старайте те самите да бъдат организирани.