Често използваме терасата като склад или непотребно помещение, с малко повече въображение това, обаче може напълно да се промени. Ето няколко интригуващи идеи, как да преобразите терасата на вашия апартамент. И как да я превърнете в райско кътче за почивка.

Идеи за остъклен балкон - как да преобразим малкото пространство

Един от вариантите е пълно остъкляване на терасата. Ако не искате да губите от красивата гледка, може да си поръчате стъклени панели от пода, до тавана, пише obzavejdane.net. Вече се предлага и остъкляване без профили, което значително улеснява това. Вентилацията също е решена с подвижни панели, тип хармоника. Можете да ги отворите настрани и да имате отворено пространство, или да ги затворите при по-хладно време.

Ако планирате да използвате балкона като стая за почивка само през по-топло време, безпрофилните панели са прекрасен избор. Имайте предвид обаче, че те са доста по-скъпи от класическото остъкляване и струват в пъти повече. Така че преценете добре, дали този разход е желан за вас.

Идеи за остъклен балкон - как да преобразим малкото пространство 2

Класически остъклен балкон

Един от традиционните варианти за остъкление на терасата е просто да надградите с остъклени прозорци балкона и сте готови. При него обаче има няколко особености, на които е добре да обърнете внимание. Поне 60 % от площта се заема от дограмата.

Тъй като помещението се използва целогодишно, важно е прозорците да не заемат повече площ.

Отлична изолация

Когато избирате стъклопакет, изберете максимален. А за да намалите вредните емисии и лъчения, изберете стъклопакет със затъмнени или огледални стъкла. Те ще отразяват слънцето навън, а вие ще имате перфектна лятна спалня и в най-топлото време.

Добре изолиран под

Обикновено изборът е паркет, или гранитогрес. Може да добавите и килимче, но не забравяйте, че е хубаво да използвате лесна за почистване повърхност.

Идеи за остъклен балкон - как да преобразим малкото пространство 3

Допълнителни съвети:

  • Ако имате красива и просторна тераса, не я превръщайте в кухня. Вместо това си освободете повече място, за да се насладите на пейзажа и да си почивате там.
  • Най-добре е терасата да бъде изградена в долната си част с итонг. Той ще позволи плътно покриване и оформяне на стените, а в същото време е лесен за поставяне.
  • Ако имате красива гледка, може да използвате решетки или стъклени панели, за да оставите открито пространство. Освен това, ще може да използвате по-пъстри тонове и цветове.

Идеи за остъклен балкон - как да преобразим малкото пространство 4

Ако терасата ви е по-тясна, използвайте пространството във височина. Поставете рафтове от едната й страна–по този начин, ще имате допълнителна площ. Може да поставите малък диван, или сандък с възглавници от другата страна. И ще получите прекрасен кът за отдих и почивка.

Подредете озеленяването във височина и изберете осветителни тела, които да прилягат плътно до тавана или стените. Тръбно LED осветление е един от вариантите, чрез които може да се наслаждавате на светлина вечер, без да заемате излишно място.

Малка масичка и два стола, са прекрасна възможност, да превърнете терасата в кът за почивка за кафе. Може да използвате сгъваема масичка или столове. Може да монтирате малки кръгли сгъваеми столчета от дърво, които да прилепват към стената и после да се повдигат. Падащият плот също е удобно решение за масата.

Ако пък предпочитате да прекарвате повече време там, един солиден дървен барплот, може да свърши страхотна работа за тази задача.

Идеи за остъклен балкон - как да преобразим малкото пространство 5

Балконът като работен кабинет

Терасата отлично може да послужи и за кът за почивка. За целта се нуждаете от бюро, което може да изпълнява и функцията на работен плот и осветителни тела. Една лампа точно над работния кът е желана. Столът може да бъде сгъваем, но ви препоръчваме да си вземете удобен, с който сте свикнали. Ако пространството позволява, може да поставите и малък шкаф.

Балконът като зимна градина

Лесно може да превърнете терасата в уютно местенце за почивка. Поставете върху паркета или плочките малък килим, добавете ратанови кресла и масичка, покривка и ваза с цветя. В ъглите добавете висящи саксии с растения–така ще имате повече светлина. Прекрасна възможност е и да добавите висящата люлка. Декорирайте със завеси и всичко това решено в светли тонове-. И ще имате перфектната зимна градина на балкона.

Терасата като работно ателие

Доброто осветление може да се използва, не само за кабинет, но и за ателие. Без значение, дали рисувате, скицирате архитектурни планове, или шиете, това място може да се превърне в удобно кътче за любимото хоби.

Обикновено се нуждаете от маса, стол и рафтове, където да съхранявате необходимите материали. Разположете мебелите така, че да имате достатъчно пространство и седите в добре осветената част от терасата.

Може да поставите и сандъци отдолу, които да съхраняват вашия багаж. Контейнери решени в подходящ цвят, с възглавници за сядане и възглавници поставени на стената за облягане, осигуряват допълнително удобство. Ако имате твърде малко площ и бюрото е лукс, сгъваем плот ще спести пространство.

Идеи за остъклен балкон - как да преобразим малкото пространство 6

Летен хол на терасата

Терасата може да се превърне в прекрасен летен хол, с дивани по стените и люлки за децата. Може да поставите дървени „миндери”, които да покриете с дюшеци и възглавници. Така ще можете да се наслаждавате на удобство и комфорт и през лятото, и през зимата. А и ще имате прекрасно място, където да посрещате своите гости.

Терасата като парти зона

По-трудно изпълнимо, но не е невъзможно. Ако имате по-голяма терасата, остъклете я с огромни панорамни прозорци и добавете тесен барплот. Комбинирайте с високи бар столчета и нощни настолни лами. В долната част на тесните страни, вложете малък хладилник и сте готови.

Трапезария на терасата

Ако обичате да закусвате на открито, още едно страхотно решение е трапезария на терасата. Ратанова маса със стъклен плот и табуретки с възглавници, отлично допълват помещението. Ако имате възможност, може да изнесете и малка мивка с печка. Така ще имате кухненски кът със зона за хранене, която може да използвате не само през лятото.

Спалня на терасата

Това е малко по-голямо предизвикателство, от гледна точка на това, как да използвате пространството. И дали ще използвате разтегателен диван, или легло.

Ако заложите на диван, само изберете такъв, който да може да се вмести в тази площ. Легло ли е, задължително си осигурете пътека за преминаване и не го разполагайте върху цялата тераса, а само в единия й край.