Женски бой допълни екшъна около протеста и контрапротеста заради избора на Иван Гешев за главен прокурор, заради който полиция блокира почти целия център на София, а жива верига затвори Орлов мост.

 "Две жени са задържани и отведени в 1 РПУ след сбиване в района на Орлов мост. Не е ясно дали дамите са били част от протестиращите в защита на Гешев или съответно в контрапротеста в негова подкрепа", обясни шефът на СДВР Георги Хаджиев. Той уточни, че сбиването е станало на площад "Орлов мост" в близост до подлеза на метрото. По думите на едната от тях другата жена я е наплюла, счупила е очилата й и й е оставила драскотина по лицето. По-късно се появи и видео от женския бой:

В момента полицията разговаря и води преговори с хората, блокирали Орлов мост, добави Хаджиев.  Възловото кръстовище беше блокирано от протестиращите срещу Гешев след като те не бяха допуснати пред сградата на ВСС, където продължава процедурата около избора на нов главен прокурор. 

По този повод Хаджиев уточни, че на 27-и септември е постъпило заявление за провеждане на митинг пред сградата на Висшия съдебен съвет за днес. То било подадено от агенция ПИК и проявата била озаглавена като "Марш за законност". На 9-ти октомври постъпило второ заявление за митинг от гражданско сдружение "Боец" за митинг на същото място и на същата дата.

Тъй като имало съвпадение, на "Боец" от столична община било препоръчано да проведат своето събитие пред Съдебната палата. "Те нямат разрешение да протестират на Орлов мост", подчерта Хаджиев. 

Той уточни още, че полицията е осигурила толкова служители на реда за двете прояви, колкото са необходими, попитан колко полицаи са мобилизирани около събитието във ВСС. 

На блокираното кръстовище опъна шатра кандидатът за кмет на София на "Демократична България" Борислав Игнатов, който разписва листовки на свои симпатизанти.

Подаденият по-рано сигнал за бомба в сградата на ВСС е проверен и продължава разследването кой е направил обаждането, добави директорът на СДВР. Той посочи, че анонимният сигнал е постъпил в 10:40 ч. „В момента колегите изясняват обстоятелствата. В крайна сметка проверен е периметърът около ВСС, преценено е, че рискът не е голям. Ние сме се координирали и държим връзка с административния ръководител на ВСС. По закон те ще подпишат декларация, преценяват, че работата ще продължи в съвета”, заяви още шефът на СДВР. 

Междувременно видният столичен протестър Николай Стайков беше изведен с полиция след като влезе в конфликт с участници в митинга в защита на кандидата за главен прокурор Иван Гешев. 

Един от учредителите на Антикорупционния фонд и Протестна мрежа и бивш журналист в "Капитал" успял да стигне пред сградата на Висшия съдебен съвет след като обяснил на униформените, че е един от поддръжниците на единствения кандидат за обвинител №1.

Там той започнал да провокира дошлите да подкрепят досегашния заместник на Сотир Цацаров, разказаха очевидци на скандала.