Южната част на Австралия е едно от най-безопасните места в момента, поне що се отнася до разпространение на коронавируса. Това заявиха здравните власти миналата седмица. Междувременно в по-голямата част от страната мерките започнаха постепенно да се разхлабват. 

Вчера на територията на страната са били регистрирани едва 16 случая на коронавирус. Данните показват, че страната вече е преминала през пика на пандемията на 28-ми март, когато новозаразените за едно денонощие са били 460. 

Министър-председателят Скот Морисън е заявил, че Кабинетът ще си даде среща на 8-ми май, за да обсъди мерките за борба със заболяването. Вероятно те ще бъдат разхлабени в рамките на идните две седмици, предава CNN.
 
Южна Австралия не е регистрирала нови случаи от повече от една седмица. В Куийнсленд не е имало положителни проби от понеделник насам. 
 
"Това е забележително постижение за нас", отбеляза главният експерт по обществено здраве в Южна Австралия Никола Спъриър, която се появи на брифинг по-рано тази седмица с широка усмивка на лице. Южният щат е регистрирал 438 случая на Covid-19, като само 14 от тях са активни към момента. Там се намира и петият най-гъсто населен град в света - Аделейд. 
 
"Мисля, че мнозина са изненадани от това колко добре се справихме със заразата. Анализирайки ситуацията на други места по света, Южна Австралия наистина е най-безопасното място към момента, освен може би Нова Зеландия", заяви тя. 
 
Съседната Нова Зеландия постигна амбициозната си цел да "елиминира" коронавируса. През последните дни няма нови случаи на заразата.