Избягвайте пътуване до областите Търговище и Благоевград. Това призова здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„Имаме две области – Благоевград и Търговище, в които показателите са лоши, избягвайте пътувания в тези две области, освен ако нещо наложително не го налага. Там имаме над 120 заразени на 100 000 души население. Излишното пътуване до там би довело до разпространяване на заразата и по други области“, каза Ангелов.

Образователният министър Красимир Вълчев пък посочи, че във всички училища в Търговище има карантинирани паралелки, като в едно от училищата броят на отсъстващите ученици е близо 15%.

„В момента имаме близо 4800 карантинирани лица. Половината са от модела, който следваме в системата на образованието, другата половина – заради взаимодействие с други лица”, обясни Вълчев.

В същото време България не е променила мястото си в Европа по брой заразени и смъртни случаи.

„Спрямо 14 дневен период, въпреки ръста на заболеваемостта не сменяме мястото си в Европа – 22 сме по брой заразени от 30 страни, членки на ЕС. В Балканския полуостров сме на 5-то място сме в Балканския полуостров. По отношение на смъртност сме  на 8-мо място в ЕС и 5-то в Балканския полуостров“, коментира доц. Ангел Кунчев.

Наблюдава се и „подмладяване“ на заразените случаи, но това не се отрязва на хоспитализираните и смъртните случаи

Броят на смъртните случаи се увеличава, но с много по-малък темп, каза още Кунчев.