България е в зелената зона и има ниски нива на разпространение на коронавируса, но това не трябва да ни успокоява. Това заяви служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

Според него не е изключена нова вълна на пандемията и то през лятото, като за това може да бъде причина индийския щам.

„Ние нямаме пълен контрол върху разпространението върху разпространението на вируса. Регистрирахме индийският щам, не можем да изключим вълна и през лятото. Единственият начин да се предпазим си остава ваксинацията. Лятото е много добра възможност да се ваксинираме и да се предпазим от негативни последици“, коментира Кацаров пред БНТ.

Здравните власти следят внимателно разпространението на вируса и засега не се налага въвеждането на нови ограничителни мерки.

„Ние периодично намаляваме старите мерки. Последно премахнахме маските в малките колективи. Може да разширим тази възможност като включим и други обществени обекти с по-голям персонал. Една нова вълна може да ни върне в позицията на началото на пролетта и да сложи край на туристическия сезон. Затова трябва да бъдем много внимателни", каза още той. 

Д-р Кацаров добави, че повече ограничения могат да се махнат само ако хората се ваксинират. Според него при нова вълна отново могат да се затварят фирми и магазини. 

"Инсинуации са, че са антиваксър, аз съм лекар. Начина по-който бяха създадени ваксините е върхово постижение в медицината. Искам с популярни хора да се опитаме да убедим хората да се ваксинират", каза още Кацаров. 

Според него са допуснати грешки във ваксинационната кампания. Поради тази причина в момента той прави реорганизация във ваксинационния щаб, като включва хора с различни професии, а не само членове на администрацията.

Той е категоричен, че трябва да има последователност и логичност при въвеждането на ограничителни мерки.

"Някои мерки не бяха логически издържани - нараства броя на заразените, а се облекчаваха мерки. Сега се опитваме да поставим това на здрава основа. В началото съм подценявал проблемът с вируса, но това е било на базата на информацията, която е имало тогава. Не мисля, че съм казал нещо, за което да се извинявам. Винаги съм смятал, че мерките могат да се прилагат много по-добре. ", каза здравният министър. 

Кацаров призна, че в началото на пандемията е подценил опасността, но няма причина да се извинява за свое изказване.

Предстои да бъде направен анализ на смъртността от коронавируса, като по този начин да се избегнат евентуални грешки за в бъдеще.