Основната ни цел е българските граждани да са сред най-добре информираните в Европейския съюз. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, като подчерта, че именно това помага най-много в борбата с пандемията.

„Там където свършва информацията започва страхът. Стремим се да даваме една пълна и правдива информация, така успяхме да създадем доверие между здравните власти и гражданите. Благодари на медиците за това, че информират хората, както и на медиите, които отразяват коректно информацията. Това доверие, което се изгради доведе до няколко важни резултата. Наблюдаваме повишен ръст на желаещите медици за ваксиниране, намалихме сериозно и броят на заразените“, коментира Ангелов по време на ежеседмичния брифинг на националния щаб.

В момента спрямо 14 дневна статистика се отчита 150 заразени на 100 000 души население.

„Изключително добра тенденция от въведените противоепидемични мерки, като това влияе на броя на хоспитализираните и намалява натиска към болниците“, заяви още Ангелов.

„Само заедно ще излезем победители в тази битка, колкото по-близо стоим един до друг и си помагаме, толкова по-скоро пандемията ще остане един лош спомен. Всичко това, което се случва в страната се дължи на въведените мерки“, коментира още Ангелов.

Той очерта и една много добра картина на България, спрямо броя на новозаразени и подчерта, че всичко това се дължи именно на хората, които са спазвали мерките и са се доверили на здравните власти.