Трите почивни дни заради Деня на Съединението и прогнозата за слънчево време отново ще изкарат по пътищата хиляди българи. Освен събота и неделя, понеделник също ще бъде неработен ден. Голямата вълна от заминаващи към родните места и курортите нашенци мина още в петък следобед. Днес обаче отново се очаква засилен трафик по магистралите и основните пътища.

Продължава напливът към Гърция, което гарантира задръствания по магистрала „Струма” и опашки на ГКПП Кулата. Ще се чака и на граничния пункт Маказа, докато на другите входове към южната ни съседка преминаването ще става по-лесно.  

Задръстване ще има и на границата с Турция. В петък опашката от тежкотоварни камиони на основния граничен пункт Капитан Андреево беше над 15 км.  Очаква се колоните от камиони  да продължат няколко месеца, съобщават от Главна дирекция "Гранична полиция". Причината за по-бавното преминаване на пункта са ремонтни дейности от турска страна.

Шофьорите да направят справка в сайта на Агенция "Пътна инфраструктура", за да се информират за текущите ремонти, съветват от КАТ. 

Създадена е организация за облекчаване на трафика. Забранява се за движение на тирове от 16 до 20 часа, а в последния почивен ден, 23 септември, от 14 до 20 часа. 

Забраната ще бъде по всички автомагистрали и на всички участъци от републиканската пътна мрежа, но няма да важи за тежкотоварните автомобили със специален режим на движение.

Ограничението е в сила за следните участъци от републиканската мрежа:

· автомагистралите;

· път I-1 с. Ребърково - Ботевград, като движението се пренасочва по път II-

16 Ребърково - Своге - Софийски околоврестън път в посока София;

· път I-1 - от Благоевград до ГКПП "Кулата";

· път I-4 п. в. "Коритна" - Велико Търново - Шумен;

· път I-5 Русе - Велико Търново;

· път I-8 ГКПП "Калотина" - София;

· път I-9 Варна - Бургас;

· път II-18 Околовръстен път на град София;

· път II-99 Бургас - Царево.

Екипи на КАТ ще следят за превишена скорост, алкохол, наркотици и неправоспособни водачи. Всички налични подвижни камери ще бъдат изкарани на пътя. Ще се проверяват и пътническите автобуси за документи и поставени предпазни колани.