Инвестиционното злато стана все по-търсен актив заради несигурното икономическо положение по целия свят, както и потъващи фондови пазари, а това се наблюдава и на българския пазар. За последните 10 години, цената на златото в България е нараснала с  28.12%. Най-ниската цена е била 1 684 лв/унция, а най-високата 4 234 лв/унция. Текущата цена на световния пазар е 3 394 лв/унция.

Сериозно увеличение на цената на златото имаше конкретно в началото на военни действия на територията на Украйна. Тогава тя скочи до стойност над 3700 лв/унция. Исторически златото винаги е поскъпвало при кризи - било то военни, или икономически.

По данни на един от лидерите в продажбите на ценни метали в Северна и Източна Европа, през първото полугодие на 2022 г. с 30-40% са нараснали продажбите на злато, сравнено със същия период миналата година. Според един от най-големите портали за търговия, цената на 1 тройунция злато в средата на 2021 г. е била 1535 евро, докато днес тя достига 1734 евро за тройунция.

Българите също все по-често се насочват към златото като инвестиция. Първият сериозен пик на интерес на нашия пазар беше забелязан при ускоряващата се инфлация в последното тримесечие на миналата година. Тогава инвестицията беше мислена като възможност за съхранение на стойността на парите.

Компаниите, лидери в продажбата на злато споделят, че българските потребители търсят предимно основни инвестиционни продукти - 100 грама кюлче, 50 грама кюлче, 1 тройунция – кюлче, както и различни видове златни монети.

Засилен интерес и около 100% ръст има и към кюлчетата от 1 грам, което значи, че все повече българи осъзнават предимствата от инвестиция в злато. Това е достъпно за всеки и не е задължително да разполагаш с големи свободни средства, за да съхраняваш успешно парите си. Интересен факт е, че 1-грамовото кюлче е предпочитано и за подарък.