Няма други пострадали при пожара в дома за възрастни хора в село Рояк, община  Дългопол, това съобщи окръжният прокурор Красимир Конов. Деветима са загиналите. Днес вещите лица ще започнат експертизите, за да се установи причината за пожара, предизвикал трагедията.

По първоначални данни огънят е започнал от покривната конструкция на сградата и е засегнал третия етаж. Предполагаемата причина за случилото се е късо съединение в помещението, в което се намират бойлерите.  

Премиерът Стефан Янев е разпоредил задълбочени проверки от страна на МВР в този тип социални институции с цел по-голяма сигурност. Министерството на труда и социалната политика спешно ще направи преглед на всички възможности за подкрепа на пострадалите хора.
 
Своите съболезнования към  близките на загиналите при пожара в дома за възрастни в село Рояк изрази и президентът Румен Радев. "Дължим спокойни и достойни старини на нашите възрастни хора. Грижата за тях трябва да бъде осигурена в подходяща и безопасна среда", посочват от президенството.

При тежкия инцидент има обгазени хора. Извършена е евакуация на обитателите на дома, съобщават от МВР. 48 възрастни са оцелели при пожара. Към момента те са настанени в двора на училището и са в добро състояние.

Домът се е намирал в преустроено училище с дървен покрив. След получаване на сигнала, незабавно към мястото са изпратени шест екипа на пожарната служба, които заварват сложна обстановка - силен огън от покрива, гъст задушлив дим.