Кметове на малки общини у нас използваха първите сесии на новите общински съвети, за да си гласуват заплати по 4600 лева. От тази година Министерският съвет гласува правило, според което кметовете могат да получават колкото един министър. Първи се възползва кметът на Мадан – Фахри Молайсенов.

В Община Мадан  живеят близо 11 хиляди души. Кметът е избран на местните избори за трети мандат с близо 90% подкрепа. Това е един от мотивите  на вносителите на предложението за увеличение на заплатата. Другият мотив е, че Общината няма задължения. 

Молайсенов заяви, че през 2015 г. също му е гласуван тавана на заплатата, тогава от опозицията.

„Прие се единодушно, никой не реагира. Тогава беше 2200 лв., сега ще е 3500 лв. Който ме познава като г-н Молайсенов, знае много добре, че винаги съм вършил различни инициативи”, допълва кметът пред БТВ. 

По думите му е открил сметка „Отвори сърцето си за нуждаещите се”, в която ще бъде превеждана половината от заплатата му.

От Общинския съвет са категорични, че застават за решението си. Освен това обясниха, че кметът и семейството му са трудолюбиви и заслужават възнаграждението.

Още през февруари 2019 г., е постъпило предложение  от съветник от опозицията,  възнаграждението на кмета да бъде в максималния размер, позволен от закона. Тогава  Молайсенов си дава отвод, защото тези средства не са заложени в бюджета на общината. 

В края на ноември решението за повишаване на заплатата става факт с мнозинство от 11 гласа „за” и 6 „против”.

Други членове на общинския съвет не са съгласни с решението.

В миньорската община повечето хора смятат, че кметът заслужава заплатата си.

Някои подозират, че увеличението на кметската заплата се прави с цел. По думите им би следвало и зам.-кметът на общината да получи увеличение, както и началниците на отдели и администрацията.

За управлението на Община Мадан, Молайсенов разчита само на един заместник-кмет. Като приоритети за третия си  управленски мандат, Молайсенов определи развитието на икономиката, туризма и подобряването на здравеопазването.