Заплаха за поставена бомба се опита да провали пленума на Висшия съдебен съвет, който трябва да гласува за нов главен прокурор. Според получено съобщение на телефона на секретарката на съдебните кадровици взривно устройство ще избухне след 30 минути, а малко след това се чули и няколко думи на арабски.

Новината съобщи представлавщият ВСС Боян Магдалинчев, който прекъсна изказването на Иван Гешев, който излагаше концепцията си като единствен кандидат за обвинител№1. 

 “Смятам, че предвид охраната, която има тук, това е провокация и изслушването трябва да продължи”, обяви главният прокурор Сотир Цацаров. Последва гласуване дали заседанието да се прекъсне, за да се провери за наличие на бомба.

 С пълно единодушие обаче членовете на ВСС решиха процедурата да продължи.„Разбирам, че разполагам само с 30 минути за представянето на концепцията си, ще се постарая да съм по-бърз“, пошегува се Гешев, който продължи с изказването си.

Преди това той заяви, че е уверент, че ще се справя със задачите като главен прокурор заради дългогодишния му стаж в правоохранителните органи, както и управленческия опит, който има. 

"Аз бях наясно, че имам подкрепата на колегите да участвам в тази процедура и всяко друго решение би означавало да предам тяхното доверие, както и да предам труда, който вече се отчита от Европейската комисия и партньори", коментира още Гешев. 

Относно мотивацията си досегашният заместник на Цацаров заяви, че в България съществуват политико-икономически къргове със сериозен финансов и медиен ресурс, които са засегнати от прокуратурата. 

"Това, което те правеха през последните години е да се хранят от говорене срещу институцията, включително да изграждат идеологическата си база върху прокуратурата и съдебната власт. Аз не приемам това, че се опитват да ми казват кое е истина. Няма да забранявам чуждото мнение, но не уважавам това да ми казват на мен какво трябва да мисля", каза Гешев. 

И увери, че няма да се откаже заради атаките срещу него.

"Това не е политическо говорене, а е отговор на политическа атака към част от съдебната власт. Тези атаки дългогодишно, бавно и постепенно уронват не само имиджа на прокуратурата, но и на цялата съдебна власт", каза още Гешев.

След това кандидатът за главен прокурор започна да отговаря на отправените въпроси към него. 

Очаквайте подробности!