ЦИК ще се събере, за да реши дали да бъде отменено машинното гласуване. Това съобщи председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов след втория Председателски съвет в парламента.

Той каза, че Кирил Петков и Божидар Божанов са оказвали натиск върху министъра на електронното управление.

Коментар направи и лидера на ИТН Слави Трифонов:

„Днес стана ясно как се фалшифицират резултатите от гласуването с машини на изборите. При това се фалшифицират от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. Това написа лидерът на „Има такъв народ” Слави Трифонов в социалната мрежа Facebook малко след като стана ясно, че според доклад на ДАНС на 25 октомври, преди два дни, заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е повторил цялата процедура по генериране на кода. Трифонов изтъква, че това е в нарушение на всички закони. 

Генерирането на кода, който подсигурява сигурността на машините е записан с телефона на зам.-министъра, след което той го е свалил на флашка и го е отнесъл със себе си, пише Трифонов „Цялото това престъпление е било заснето от охранителните камери на залата.

И това вече е доказателство, че изборите в България се фалшифицират. Фалшифицират се от ПП-ДБ. В момента всеки един от ПП-ДБ, може да притежава този код и всяка една машина може да бъде манипулирана във всеки един момент, независимо в коя точка на страната се намира.
Това е държавен преврат”, пише Трифонов.

Той припомня записа, оповестен от Радостин Василев. „Ето това е онази „ала-бала“. Ето как, по техни думи, цитирам : „Изгърмяхме един проект на Слави и откраднахме един бутон“. Ето така те печелят избори. Ето така управляват в момента – с измама. Пак повтарям, това е държавен преврат и престъпление срещу националната сигурност”, се казва в изявлението през социалната мрежа на лидера на ИТН.

Той призова да бъдат арестувани зам.-министър Михаил Стойнов трябва да бъде арестуван незабавно. Освен него, трябва да бъдат арестувани Кирил Петков, Асен Василев и „всички, които са знаели за тази схема”.

Трифонов настоява за арест на виновните и самосезиране на главния прокурор, както и свикване на КСНС. „ЦИК да премахне машините от изборния процес в неделя, защото са компрометирани. Тези хора не бива да се доближават повече до власт. Единственото, до което трябва да се доближават, е слушалката в стаята за свиждане в затвора. Оставка! Съд! И затвор”, завършва поста на Трифонов.

Огромен скандал с машинно гласуване часове преди изборите, ГЕРБ и ДПС искат оставката на зам.- министърАко машините не бъдат премахнати, изборите ще бъдат касирани навсякъде, предупреди Делян Пеевски

Тошко Йорданов поиска ареста на зам.-министър заради фалшифициране на изборитеПП-ДБ фалшифицират изборите, крадат машини, заяви още той