Спешен председателски съвет свика председателят на парламента Росен Желязков преди минути, точно преди да започне извънредното заседание на депутатите.

Причината е доклад от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), в който се описва как камери в Министерството на електронното управление са хванали Стойнов да записва на телефона си и прехвърля на флаш-памет процеса по генериране на код, който е бил завършил два дни преди това.

"Току що излязох от председателски съвет в парламента. Зам.-министър от квотата на ППДБ е извършил посегателство над кода на машините за гласуване", написа преди минути лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов във фейсбук.

Арест за зам.- министъра на електронното управление Михаил Стойнов поискаха от ИТН. 

ЦИК трябва да даде повече информация за казуса, а ДАНС - колко машини са представени в областните управи. ГЕРБ ще изчакат срещата и се надяват поне на нея БСП и ПП-ДБ да изпратят хора. "Не е политическа заигравка. Преживяли сме Костинброд. Ако втори път има подправяне, или машинен Костинброд, това не са демократични ценности", заяви Десислава Атанасова, която е председател на парламентарната група на ГЕРБ. На срещата е поканена и Мария Габриел, която в момента е и.д. премиер заради визитата на Николай Денков в Брюксел. Президентската институция също е информирана.

"Председателят на НС е уведомен от ДАНС, че зам.-министър е извършвал заснемане с телефона си и след това прехвърлил на флаш памет процеса по генириране на код. Тя припомни, че в Изборния кодекс бяха въведени два вида удостоверяване на софтуера на машините. Единият кеш код е у всички партии, Смартматик и др. И вторият, който е таен и е ключ към софтуера, се генерира в МЕУ и се унищожава цялата инфраструктура, която го генерира. Зам. министърът обаче нарежда отново да бъде генериран този код и си записва целия процес на собствения телефон. Това е огромен скандал, заяви Атансова.

Според нея заради този скандал всеки, който има интерес да обжалва резултатите, би го направил. "Не знаем тези два кода в колко машини са наляти и дали кодът е разпространен в цялата страна. Има вероятност са бъдат касирани изборите", смята тя. Атанасова се надява ПП-ДБ да се разграничат от този човек. "Това е не само нарушение изборния процес, но и пробив в националната сигурност, ако се е случило по този начин", каза тя.

"Очакваме ПП-ДБ веднага да се разграничи от този министър. Някой иска да открадне изборите в България. Този зам.-министър веднага трябва да бъде освободен, както и министърът", заяви Делян Пеевски

Или премахване на машините, или отмяна на вота на 29 октомври. Това според съпредседателя на ДПС Делян Пеевски е изходът след скандалните разкрития на ДАНС за зам.-министъра на електронното управление. 

"Това, което се случва, е нечувано в българската история. Ако не се намери решение машините да отпаднат, изборите трябва да бъдат касирани навсякъде", коментира той в парламентарните кулоари минути след като скандалът избухна. Според него, ако не се намери решение машините да бъдат премахнати, изборите ще бъдат абсолютно опорочени. Той се ядоса, че сега "някой има двамата кода и може да направи една голяма ала-бала в държавата".

"Очакваме ПП-ДБ веднага да се разграничи от него. Някой иска да открадне изборите в България. Този зам.-министър веднага трябва да бъде освободен, както и министърът", добави Пеевски. А на въпрос кога търпението на ДПС ще се изчерпи и ще спрат да подкрепят кабинета, той бе категоричен: "Ако не се разграничат от това, търпението ни ще свърши".

 Пеевски отрече, че с отпадането на машините ГЕРБ и ДПС ще бъдат облагодетелствани. Според него и в общини на Движението се гласувало с машини и те нямали проблем с това. Процесът обаче трябва да е честен за всички, това явно сега няма да е така, смята той.