С 13 гласа "против" ВСС отхвърли изслушването на Борислав Сарафов и заместничките на Иван Гешев, изслушва само него. Причината се оказа, че кадровиците не успяха да намерят процедура, по която да го направят. "За" бяха Олга Керелска, Атанаска Дишева, шефката на ВКС Галина Захарова и Цветинка Пашкунова. Олга Керелска поиска да чуят записа, но кадровиците отхвърлиха и това, пише 24 часа. 

В началото на изслушването главният прокурор припомни хронология,, която изнесе и на брифинга в понеделник. "Не съм имал никакво намерение да си подавам оставката", обяви отново Гешев.

"Предполагам, че зад тази атака стои една политическа партия и нейния лидер", обяви Гешев.  Според него целта била овладяване на прокуратурата, а след това съдилищата. "Не аз съм поканил в дома си г-н Стоев, а той изрази това желание. В неделя вечерта получих обаждане от мой сътрудник, че е плучил по определен начин пощенски запис", обяви още Гешев. 

ВСС откри процедура по предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор

Той разказа и как се е провела оперативката в неговия кабинет в понеделник 15 май, малко преди да скъса оставката си. Той отново припомни, че Сарафов седнал срещу заместничките му. Като чул малко станал и обявил, че е помярско да се записват колеги. Гешев му отговорил, че не той е записвал. 

Като чул малко от записа, Сарафов попита да предам ли на еди-кой си да кажа какъв е. Гешев му отговорил да му предаде.    

Гешев предположи, че от неговия сътрудник ще бъдат снети обяснения.

Сигналът беше, че главният прокурор е записал члена на съвета Йордан Стоев. Сигналът на Сарафов беше изпратен в съвета миналата седмица. Същият отиде и в прокуратурата. 

Това става само минути след като с 14 гласа "за" кадровият орган реши да гледа искането за отстраняването на главния прокурор.

Любопитен детайл е, че Гешев е на заседанието с адвокат. Това е Радостина Томова от САК. 

Гешев поиска отвод на членовете на ВСС, поискали неговото освобождаване

Той попита в какво качество ВСС вика хора на изслушване. В кадровия орган са поканени заместничкиите на Гешев, които трябва да обяснят какво се е случило в кабинета на главния прокурор на 15 май, понеделник. Това беше денят, в който той скъса оставката си. Сарафов твърди, а и Гешев го потвърди, че пред тях е пуснал запис на разговор между него и Стоев, проведен предния ден. Според Сарафов Гешев бил направил запис, а според Гешев записът бил даден на негова служителка на флашка.

Гешев попита в каква процедура са. Още повече, че имало проверка в прокуратурата. Боян Магдалинчев също изрази мнение, че трябва да се изясни процедурата.

По този сигнал беше проведен дебат миналата седмица.

Ние сме в никаква процедура, каза и Георги Чолаков, шефът на ВАС. В момента тече дебат за процедурата.

Гешев декларира, че няма пречки да участва в разговор. Зарков уточни, че с интерес би изслушал Сарафов и Гешев. И попита кадровиците наистина ли мислят, че няма процедура, по която да ги изслушат. Имаме всичкото време на света, добави министърът.

Главният прокурор припомни, че след като в прокуратурата има проверки, няма следствена тайна. 

Няма проблем да ме изслушате, каза Гешев. Проблем ще има, ако няма къде да се говори, отговори Зарков.

Според Гергана Мутафова от миналата седмица са се случили много неща и има сериозна промяна на ситуацията. Тя изрази мнение, че тъй като вече с този запис се е занимал Инспекторатът към ВСС, а днес се изслушат заместниците на Гешев, може пак да им се иска отвод.

"Имам голямо притеснение, че това, което ще направим, ще се използва за пореден път за искане на нашия отвод", каза тя.

  Боян Магдалинчев пък обясни, че няма пречка да се внесе трето искане за отстраняване на Гешев, ако поне трима от Прокурорската колегия решат на базата на сигнала на Сарафов.

Главният прокурор пък предложи тези от кадровиците, които имат вътрешно убеждение, че той е направил записа, да внесат трето искане за освобождаването му.

Олга Керелска уточни, че общественият интерес е голям и дължат някаква яснота по въпроса. Повечето от кадровиците декларираха готовност да се проведе разговорът, но имаха притеснения в каква процедура ще бъдат. Калина Чапкънова изрази притеснение, че няма да може пълноценно да задава въпроси, защото не се изяснява процедурата.