След близо два часа дебат с 14 гласа "за" ВСС допусна разглеждане на искането за отстраняване на Иван Гешев от поста. Дискусията започна в 9:30 часа. Първа точка е предложението на шестимата кадровици за отстраняване на главния прокурор. Втора е сигналът на Сарафов. 

Времето на закритото свърши, време е да разплитаме нещата докрай. Това каза правосъдният министър Крум Зарков в началото на заседанието на ВСС. Думите му бяха по повод искането на главния прокурор Иван Гешев част от него да бъде закрито. Бил готов на открито заседание, пише 24 часа. Това каза той в първите минути на дебата в Пленума. 

Обвинител № 1 поиска също така шестимата от Прокурорската колегия, които са внесли искането за неговото отстраняване, да си направят отвод. Те един по един отказаха и обявиха, че не виждат причина да не участват в днешното заседание на ВСС.

Според Калина Чапкънова исканията на главния прокурор са процедурни хватки, за да се забави дебата.

Заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС), който изслушва Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов. Любопитен детайл е, че Иван Гешев ще бъде представляван и от адвокат на дебата. Предишните пъти, когато му се искаше отстраняването, той се бранеше сам. На няколко пъти вметна и за бъдещи процедури пред ВАС. 

Вероника Имова каза, че иска да знае какво се е променило през последните дни, че тези кадровици, които бранеха Гешев, сега искат неговото освобождаване. Попита ги още какво се е променило, че преди дни бяха с тоги пред Съдебната палата в знак на защита на Гешев, а след това настояват той да си ходи. Тя поиска да знае и какво ще стане, ако се докаже, че е имало политически натиск върху тяхната воля.

Йордан Стоев отговори, че никога не е бил с тога пред Съдебната  палата. Тоги носел, когато бил прокурор. Гергана Мутафова също опонира, че изказването на Имова е недопустимо. И на това основание тя пък й поиска отвод. 

Имова добави, че в тази процедура Иван Гешев има право да сочи доказателства и призова колегите си да събират доказателства.

Той пък вметна, че щял да направи доказателствени искания. 

На няколко пъти правосъдният министър призова кадровиците да са по-кратки в изказванията си и да не се повтарят, както и да вървят напред в процедурата. 

Вече повече от час Пленумът обсъжда допустимостта на искането на шестимата за отстраняване на Иван Гешев от 12 май.  

Но не самото искане, а предложението дали да закрият заседанието. Олга Керелска също ги попита дали върху тях е имало натиск. Крум Зарков призова вносителите да кажат дали върху тях е имало такъв. Тогава те един по един обявиха, че върху тях не е оказван натиск. От шестимата подписали, на заседанието не присъства само Огнян Дамянов. Другите подписали са Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Георги Кузманов, Гергана Мутафова, Светлана Бошнакова. Тя е подписала искането, докато е била в болница.

Гергана Мутафова попита защо само предложителите получават призовки. Тя се поинтересува вярно ли е, че има образувана проверка във ВКП по Глава първа, престъпления против републиката, срещу тях. 

Гешев каза, че е в отпуск по лични причини. Той уточни, че когато е давал обяснения в понеделник в хода на проверката, не е бил питан за престъпления по Глава първа - тероризъм, престъпление.

Крум Зарков отново призова да се върнат към основния въпрос на заседанието - допустимостта на искането за отстраняването на Гешев още повече, че ситуацията от последните седмици е "хвърчат призовки".   

Заседанието на пленума на ВСС обсъжда допустимо ли е искането на шестимата от прокурорската колегия за отстраняването на Иван Гешев от поста заради присъствието на израелския експерт на мястото на атентата от 1 май. Втората точка от заседанието е сигналът на Сарафов, че Гешев е записвал Йордан Стоев, трета точка е декларация на шестимата, че им е оказван натиск.  

Около 11 часа Гешев оттегли искането си за закрито заседание. Той представи доказателства, че от 28 април до 14 май е бил в командировки и по това време го е замествал Сарафов. Представи също така като доказателство запис от изявлението му преди 10 дни. На 12 май е говорил с Георги Кузманов, който му казал, че е хубаво да си подаде оставката в личен интерес и в интерес на нацията. 

Заявявам, че в къщата, в която живея под наем, проведох разговор със Стоев и той ми е заявил определени неща. Заявявам, че този запис не е правен от мен, заявявам, че записът е бил предаден на мой служител, а аз съм спазвал Конституцията и законите на страната, каза Гешев.  

Адвокат Радостина Константинова - Томова, която е повереник на Гешев, също се включи. Според нея в искането е трябвало да се посочи кои точно задължения той не е изпълнил, за да са налице нарушения. Тя добави, че не са изброени задълженията на главния прокурор и поиска да се направят уточнения.

"Това е важно с оглед правото на защита в тази процедура", добави тя. 

Гешев се включи, за да каже пак, че тогава го е замествал Борислав Сарафов.

Според Калина Чапкънова пък се прави опит да се смесят две процедури. Тяхното предложение не съдържало пороци, каза тя.

С 14 гласа против ВСС отхвърли искането на адвоката му да се направят допълнения в искането.