Иван Гешев поиска отвод на шестимата членове на ВСС, поискали неговото освобождаване. Това стана по време на ключовото заседание на  съда, на което трябва да се вземе решение дали има основание да разглеждат искането за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор заради тежко нарушаване на служебните задължения.

Документът беше внесен от шестима представители на Прокурорската колегия. В мотивите си те записаха, че е недопустимо израелски експерт да участва в огледа на мястото на взрива до колата на Гешев.

"Ще започна с искане на отвод на шестте членове на ВСС, които са внесли искането за предсрочното освобождаване на главния прокурор. В случай, че същите не си направят отвод с процедурите на ВСС, считам че по този въпрос трябва да се произнесе Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси към ВСС с оглед установяване на обективността и непредубедеността на шестте члена на ВСС".

Това заяви главният прокурор Иван Гешев в началото на заседанието на ВСС, предаде БГНЕС. Той поиска да бъде представен от адвокат Радостина Томова по време на разглеждането на първата точка от дневния ред на заседанието.

“Смятам, че определени лица, които са част от съдебната власт и са крайно ограничени, а може би евентуално и във ВСС, се опитват да превърнат правовата държава в дрипава риза. Ще направя всичко възможно в интерес на българските граждани и на съдебната власт това да не се случи. Тези 6 човека нямат не юридическо право да участват в тази процедура, те нямат морално право да участват в тази процедура”, добави главният прокурор.

Гешев посочи, че членовете на ВСС трябва да решат дали основанията в детайли трябва да бъдат разгледани в открито или закрито заседание. Крум Зарков пък отвърна: “Времето на закритото свърши.”

От шестимата, внесли искане за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, Гергана Мутафова, Светлана Бошнакова, Йордан Стоев, Георги Кузманов и Калина Чапкънова отказаха да направят отвод. Към момента Огнян Дамянов все още не е изразил становище.

„Трябва да стане ясно тези записи използвани ли са за изнудване, кой ги е правил? И след това  - ВСС е органът, който трябва да прецени дали има достатъчно основания за нови производства, за взимане на финалните решения по тези, които вече са образувани. Това очаквам да се случи”, заяви правосъдният министър Крум Зарков преди заседанието на ВСС.