Висшият съдебен съвет ще гласува повторно на заседанието си в четвъртък избора на Иван Гешев за главен прокурор. Това става ясно от дневния ред на пленума, разписан от правосъдния министър Данаил Кирилов. Единствените две точки в него са разглеждане на указа на президента, с който той върна миналия четвъртък предложението на съдебните кадровици за нов обвинител №, и прегласуването на избора. 

Това означава, че след като ВСС отново потвърди избора на Гешев, държавният глава вече ще е длъжен да разпише указа за неговото назначаване. 

Миналата седмица Радев обясни, че връща предложението на съдебния съвет заради липсата на състезателност около единствената кандидатура и достатъчно обществена подкрепа за досегашния зам.-главен прокурор.

На 24 октомври Гешев беше избран за обвинител №1 с 20 гласа "за" и само 4 "против". Очаква се, че про повторния вот резултатът ще бъде същият.

Категоричната си подкрепа и при второ гласуване за Гешев публично вече обявиха досегашният главен прокурор Сотир Цацаров и представляващият ВСС  Боян Магдалинчев.