След 107 въпроси и отговори, телефонна заплаха за бомба, протести и контрапротести, Висшият съдебен съвет избра Иван Гешев за нов главен прокурор. Пленумът на съдебните кадровици се проточи над 10 часа. 

Досегашният заместник на Сотир Цацаров беше избран за негов наследник с 20:4 гласа. Против гласуваха само шефът на ВКС Лозан Панов и Атанаска Дишева, Красимир Шекерджиев и Олга Керелска от Съдебната колегия. От пленума отсъстваше само Цветинка Пашкунова, която е в отпуск.

Предложението за одобрения от ВСС нов главен прокурор ще бъде изпратено до президента Румен Радев, който трябва да подпише указа за назначаването на обвинител №1.  Държавният глава може да отхвърли избора, но няма право да откаже при повторно предложение. 

Новината за решението на съдебните кадровици беше посрещнато с овации от агитката в подкрепа на Гешев, която дежуреше пред сградата на ВСС. Над улица "Княз Борис I" проехтя "Моя България" на Емил Димитров, докато вътре новият главен прокурор приемаше поздравления.

"На българските граждани трябва да е ясно, че това е един професионален избор. Не съм човек, на когото ще поставят условия, нито аз ще поставям условия. Номинацията стана след 2 или 3-часов разговор - това могат да потвърдят колегите ми на тази маса, с 11 членове на Прокурорската колегия, където в по-малък мащаб обсъдихме същите въпроси, като първият въпрос беше: „Готов ли сте да понесете всичко това?“. Аз казах, че съм готов с ясното съзнание какво ще се случи. След това, на другия ден, казах какво ще се случи. И то се случва. Ето това е!", заяви по време на дебатите Гешев.

Гешев получи категорична подкрепа от настоящия обвинител №1 Сотир Цацаров, който заяви, че след като начело на прокуратурата са били адвокат, президентски съветник, съдия, е дошло времето тя да бъде оглавена от прокурор.

„ Аз ще подкрепя този кандидат, не защото очаквам от Иван Гешев благодарности. Ще го подкрепя, защото знам как работа, знам, че не се огъва в най-тежкото време, знам отношението му към колегите”, каза Цацаров.

После коментира и протестите срещу избора на Гешев за негов наследник.

"Тези протести имат две категории участници. Едните протестират по лично убеждение, никой не може да ги накара да харесат Гешев, както никой не може да ме накара да харесам Панов. Към тези хора трябва да се отнесем с уважение”, заяви обвинител №1. После обаче обясни, че зад другата част от тези протести „има гнусна политическа игра”, визирайки партията на Христо Иванов.

„Лидерът на тази партия е фиксиран в институцията "Прокуратура", защото се провали във всички начинания, които му бяха възложени от хората, които стоят зад него, в България и в чужбина. Той не може да си го прости. Ако главният прокурор се казваше Христо Бойкикев, Христо Иванов или Лозан Панов нямаше и дума да чуете за реформи. Затова вярвам, че Гешев е доброто решение и ще подкрепя с чиста съвест", заключи Цацаров.

Председателстващият ВСС Боян Магдалинчев изтъкна куража на Гешев да се изправи срещу хора с огромни финансови възможности като фамилиите Арабаджиеви, Баневи, Миню Стайков, Иво Прокопиев. 

Най-остър и многословен в упреците към Гешев беше дежурният му опонент Лозан Панов. Шефът на ВКС изчете няколко листа с упреци към дейността и качествата на кандидата за обвинител №1. Отправи му и ехиден въпрос как Гешев ще се отблагодари на сегашния обвинител №1 Цацаров.