В цялата страна метеорологичните условия са лоши и ще продължават да се влошават, като дъжд ще обхване цялата страна. Съчетано с отрицателни температури, това ще доведе до риск от поледиц и образуване на т.н. черен лед. На много места в страната пътищата вече са хлъзгави и опасни.

През следващото денонощие ще бъде облачно със слаби валежи от дъжд, в планините от сняг. Главно в Дунавската равнина през нощта и до обяд ще има условия за поледици. Ще се появи север-северозападен вятър, през деня ще е умерен до силен и с него мъглите в низините ще се разсеят. Преобладаващите минимални температури ще са от минус 4° до 1°, а максималните между 3° и 8°. Вечерта, с понижението на температурите, дъждът в Североизточна България ще премине в сняг, но ще е в процес на спиране, а от запад ще започне разкъсване на облачността, предвиждат метеоролозите от БАН.

В планините ще е предимно облачно, на места с превалявания от сняг. Ще духа силен вятър от запад-северозапад и с него ще нахлува студен въздух. Температурите ще се понижават и към 14 часа на височина 1200 метра ще е около 0°, на 2000 метра – около минус 4°.

Над Черноморието ще е облачно на места с превалявания от дъжд или ръмежи. Ще се появи умерен до силен северен вятър. Максимални температури от 4-5° в северните, до 9-10° в южните райони. Температурата на морската вода е 9-10°. Вълнението на морето ще е 3 бала и вечерта ще се усили.

При такива пътни условия, шофьори и пешеходци трябва да бъдат много внимателно. От Пътна полиция апелират за спазване на дистанция, шофиране със съобразена скорост, но и предупреждават за адекватно поведение от страна на пешеходците - да пресичат само на определените за това места и то след като се огледат. В никакъв случай да не правят опити за пресичане, ако светофарът сигнализира в жълто.

Ето препоръки от инспектор Илия Георгиев, който посочва как да се пътува в усложнена пътна обстановка: