Изборния процес у нас е един от най-прозрачните към този момент. Това категорично заяви вицепремиерът Томислав Дончев. Според него видеонаблюдението по време на гласуване е една добра мярка, но би била реализуема много трудно технически два месеца преди изборите.

„Имаме над 12 000 секции, няма как да направим видеонаблюдение в реално време във всяка една от тях, тъй като някои се намират във високопланински или малки населени места,  където трудно ще се осъществи връзката. Иначе не виждам нищо лошо в това да записва гласуването“, коментира Дончев.

Въпреки това предложението няма да бъде внесено за разглеждане в парламента, тъй като няма време, коментира още Дончев.

„Гласуване от пощата крие няколко риска. Първият от тях е злоупотреба с правото на глас, вторият е, че в пандемични условия пликовете може да не бъдат доставени навреме. Третият риск е, че липсва 100% гаранция за опазване на тайната на вота. Основен приоритет е всички български граждани да имат право да участват, но в същото време е приоритет за нас да гарантираме честни избори. Когато си отстрани е много лесно да даваш акъл, но когато го организираш мислиш по съвсем различен начин. България трябва да измисли технология, с която да интегрира и държи близо българските общности зад граница. Ние нямаме интерес да ограничаваме правото на глас на тези хора, дори напротив – на предишни избори сме имали много добри резултати в чужбина“, каза още Дончев.

Той бе категоричен, че карантинираните ще гласуват с подвижни урни, а не със зелен коридор в избирателните секции.