По традиция столичното училище, което събира най-много ВИП родители за първия учебен ден, е Италиянският лицей в Горна баня. Днес там отново гъмжеше от  депутати, магистрати, актьори, телевизионни водещи и други популярни лица, видя екип на TrafficNews. 

Честта да открие новата учебна година в Националния учебен комплекс по култура с лицей за изучаване на италиански език и култура (НУКК), както е пълното название на предпочитаното от по-известните и заможни софиянци училище, се падна на министъра на културата Боил Банов, който .похвали школото, че е най-доброто. 

Дългогодишната директорка на лицея Величка Велянова пък беше горда , че тази година в училището ще прекрачат двойно повече първокласници..

Веднага след първия звънец малчуганите пуснаха купища бели, зелени и червени балони да полятят в небето, след което се засилиха към сградата на училището с нетърпение да се срещнат със своите препоадаватели.

Популярната на много места благотворителна инициатива „без букет в първия учебен ден”, чиято идея е парите, с които ще бъдат закупени цветята за преподавателите, да отидат за лечението на болни деца, не беше на почит в Горна баня. 

Повечето родители настояваха, че учителите заслужават голямо внимание и следва да бъдат зарадвани с красив букет.

„Знам, че инициативата е за хубаво и наистина я подкрепям, но истината е, че чувството да подариш букет на госпожата и да видиш усмивката и на лицето си е някак съвсем различно и специално чувство.”, сподели пред TrafficNews известният от предаването „Като лъвовете” Ники Априлов.

В суматохата около строените деца пък в ролята на изпращачи се оказа разнородна компания. Бившият шеф на парламента Огнян Герджиков разменяше думи с водача на родните рицари тамплиери и бивш охранител на Живков Румен Ралчев, който беше заедно със съпругата си Маргарита.

Шеф Манчев даваше последни напътствия на дъщеря си, а Деси Цонева демонстрира отлична фома въпреки че е бременна в осмия месец. 

Говорителят на ЦИК Александър Андреев и бившият лидер на СДС Божидар Лукарски също изпращаха ученици. Първият учебен ден събра в лицея също продуцента Джуди Халваджиян, певеца Илия Луков  и бившият футболист Стойко Сакалиев, който изпрати в първи клас сина на втората си съпруга. 

Ето какво казаха някои от ВИП родителите, изпратили децата си на първия учебен ден в лицея: