Липсва ви чорап от чифта, който току що сте събули? Или не можете да откриете капачката на крема ви за лице?  Малкият ви син ви обвинява, че сте изхвърлили любимата му количка от шоколадово яйце. Преди да решите, че в дома ви има полтъргайст,  насочете вниманието си към домашния ви любимец.

Казват, че кучето е най-добрия приятел на човека. Но дали най – добрия ни приятел би ни изял бельото или нагризал кабелите?  Оказва се, че да, би го направил и то с голямо удоволствие.  Особено, ако е още в бебешка или тийнейджърска възраст.  Ветеринарни лекари разказват, че не минава и седмица, без да се налага да вадят невероятни неща от стомасите на малки кучета и по рядко от някоя котка.  „Натъквал съм се различни лакомства”, но веднъж извадих съдийска свирка от корема на едно куче”, разказва ветеринарният лекар д-р Ангел Иванов. В практиката си той  си спомня, че е вадил още чорапи, бельо, гумени играчки на бебета, джамини за игра, презервативи, колички, играчки от яйца и други.

Колегата му д-р Стефан Стефанов също ежедневно се сблъсква с разтревожени стопани. Той споделя, че в своята игра животните най- често гълтат играчките си. Те са от чорапогащи до костилки, въжета, пирони. Спомня си, че при операция е намирал дори тампони за ауспуси. Неговите наблюдения са, че по -лакомите породи като лабрадори, ротвайлери и голдън ретривъри, са склонни на пакости.

Съветът на лекарите  е просто да не оставяме  дребни вещи на достъпни за кучетата места и то, без надзор. Любимецът ни няма да спре да „краде” нещата ни, просто ние трябва да ги пазим. Ветеринарите предупреждават, че трябва да внимаваме с какво си играе животното, защото повечето предмети са опасни за тях.  Симптомите, че животинчето е погълнало чужд предмет, са кашляне, повръщане и обща физическа отпадналост.  Промяна в обичайната поза, също може да е симптом за нещо нередно и трябва да потърсите помощ от ветиринар. 

Ива Модова