Български вегански съюз готви извънредна и дръзка акция пред Светия синод днес от 18 часа. 

Протестираме срещу църквата като институция заради мълчаливото ѝ безразличие към всички жертвоприношения на животни за Гергьовден, Великден, Никулден и ред други нейни празници. Протестираме срещу безразличието и апатията ѝ.

Протестираме срещу провеждането на курбани от нейни вярващи. Протестираме срещу масовото избиване на бебета агънца, тонове риба, предколедните прасета и ред други животни! Църквата не само не заклеймява тези зверства, а кротко си мълчи, но и на всичкото отгоре се привикват нейни служители да участват в тези церемонии. Това е недопустимо и възмутително", заявяват от съюза в писмо разпратено до медиите и подписано от Никола Донев. Сред исканията на веганите са:

1.Църквата незабавно да се обяви против курбаните включващи жертвоприношения на животни и да заклейми извършителите им! НЕЗАБАВНО! Това трябва да се случи преди да свършат великденските пости!  

2. В най-основната ѝ книга са записани 10 заповеди, една от които е ЯСНА и КАТЕГОРИЧНА: Не убивай! Не е записано не убивай само хора, пише ясно и категорично - Не убивай! Затова искаме незабавно църквата да излезе с ясна позиция, че убийствата на животни влизат в тази заповед - Не убивай! 

3.Анатемосване на всички убийци на животни! НЕЗАБАВНО! "Не, не се бъзикаме, сериозни сме. Живеем в 21 век и е крайно време църквата да заклейми убийствата на животни официално", настояват от веганската организация.