Стотици пловдивски ученици от 51 училища се включиха в традиционното шествие по Главната улица по случай 24 май. Децата изпълняваха народни и възрожденски песни, с което приповдигнаха духа на насъбралите се пловдивчани. Шествието бе водена от малките гвардейци от ЦДГ "Мая", а зад тях крачеха Областният управител Здравко Димитров, митрополит Николай, зам.- кметовете Амелия Гешева и Стефан Стоянов  и други пловдивски управленци.  

Най- любимият на всички българи празник днес накара стотици пловдивчани да излязат от домовете си и да се включат в празничната програма.  Настроението е приповдигнато, а на Главната почти няма дете без знаменце в ръката. 

"Празникът започна да възвръща своята масовост. Хубавото е, че хората вече не го правят по принуда, а изпитват вътрешна потребност да отбележат Деня на славянската писменост. Това означава, че след години на отчужденост и меркантилност, гражданите започват да се пробуждат и просвещават. За това говори и факта, че театърът и концертните зали са пълни. 24 май е най- важният български празник, защото благодарение на кирилицата народът ни е оцелял и се е съхранил като нация" коментира за TrafficNews.bg пловдивчанка Мария Станева, която бе довела двамата си внука да гледат шествието.  

 

 

 TrafficNews.bg