Нестандартен и доста нехигиеничен начин за забавление са избрали учениците от горните класове в училище ГХП „Св. Св. Кирил и Методий” в гр. Пловдив. Тоалетните на елитното училище са невъобразимо мръсни, а някои от учениците явно изпитват садистично удоволствие допълнително да ги омазват с боклуци, фекалии и други нечистотии. Хитът сред тийнейджърите в училището обаче е да се изпикаеш в контейнера за течен сапун до мивката. Урината се смесва с измивния препарат и на пръв поглед проблем няма. Поредното хлапе, което реши да си измие ръцете и лицето, след като е ползвало тоалетната се натъква на заложения от батковците капан. Урината не е единствената добавка към сапуна, много често учениците слагат вътре и храчки.

„Отвратително е. Хигиената в тоалетните е под всякаква критика. Гнус ме е да използвам тези мивки.” – коментира пред TrafficNews.bg ученичка от 10 клас. През часовете учениците отиват до тоалетна и именно там вършат безобразиите си. Изхождат се пред кабинките, бутат вратите, а доста често лепят и използвани превръзки по стените. Липса на лична хигиена или липса на възпитание предизвиква в децата тези извращения? Големи по години, а елементарни по действия и поведение.

Свързахме се с родител на едно от децата, станало жертва на глупостта на батковците. „Пускам детето си на училище, спокойна, че има кой да се грижи за него, а то се прибира разплакано, за това, че измивайки си ръцете, всъщност ги измива с урината на някой от по-големите. След, което всички започнали да се смеят и да се подиграват. Как може такова безобразие?”, сподели ядосана майка на дете от 3ти клас.

„Много пъти съм казвала, че това трябва да се промени! Събираме се родители, за да говорим за промяна,  на родителски срещи повдигаме въпроса, а единственото, което получихме като отговор беше „Добре, ще ремонтираме”. Не става въпрос за ремонт, а за нужните мерки. Детето ми е 5-ти клас, как да му обясня, че не трябва да използва тоалетната?”, обясни друг родител. Коментар направиха и няколко възпитаници на хуманитарната гимназия. „То да е само урината! Вътре ученици правят секс, а презервативите се търкалят по пода.”, твърди деветокласничка.

С отвращение за случващото се говорят и жените, които се грижат за хигиената в училището всеки ден, но са безсилни пред доста от нещата, на които се натъкват.

„Чистим по 2-3 пъти на ден, сменяме течния сапун, слагаме тоалетни принадлежности, но явно никой не разбира за какво всъщност се ползват тези неща. Предпочитат да ритнат вратата, да счупят кутийката за сапун и да си направят две снимки.”, споделиха пред TrafficNews.bg хигиенистките. На въпроса, какви мерки според тях трябва да се вземат, жените бяха единодушни, споделяйки, че всичко тръгва от възпитанието на децата, а след това би било добре да има камери, но било малко вероятно това да стане.

Наш репортер се свърза и с зам.-директора на учебното заведение г-н Желязко Събев. Обяснихме му, че в  интернет групата на гимназията във фейсбук, много ученици са видимо недоволни от случващото се, чрез коментари изказват възмущението си. Също така обаче доста от тях се забавляват с това. Разполагаме с покъртителни снимки, които по-долу ще споделим с вас, за да се убедите, че проблемът съществува и нещата се случват в реално, учебно време.

„Потресен съм, не знам какво да кажа. Пакостите ги правят и малки, и големи. Но това с течния сапун е отвратително и изключително неприятно”, сподели пред TrafficNews.bg г-н Събев. „Не знам кое е правилното решение, но ще помисля над варианта за поставяне на камери в коридора на тоалетните. Смятам, че така ще предотвратим всичко случващо се вътре”, добави още той.

След разговорите ни с директори, учители и родители установихме, че въпросът за личната хигиена в училището е повдиган многократно както на родителски срещи, така и на учителски събрания. Резултат обаче до момента няма. Всяка година завършват по един випуск „стари кучета”, а на тяхно място идват стотици нови „зайци”, които са избрали именно това учебно заведение за своето образование. С всяка изминала година обаче хигиената и проблемите нарастват, а негодуванията на родителите никой не взима на сериозно.

Авторитетът на едно учебно заведение се определя до голяма степен от поведението на неговите възпитаници. Нека да отбележим, че в пловдивската гимназия са получили образование и възпитание много от духовните първенци на нацията, като Иван Вазов, Пейо Яворов, Пенчо Славейков и Димчо Дебелянов.

„Старите кучета” ли са виновни за това, че не са съумели да поддържат и съхранят елементарната хигиена в най-старата пловдивска гимназия? „Зайците” ли не са достигнали нужното ниво на възпитание или просто ценностната система се е променила до неузнаваемост? Хуманно ли е да не се обръща внимание на случващото се в Хуманитарната гимназия и да се подминава с лека ръка проблем, който уронва имиджа на създаденото от Найден Геров училище?

TrafficNews.bg предоставя възможност на всеки, който иска да коментира случващото се в ГХП „Св. Св. Кирил и Методий”.

Виктория Арабаджиева