Уникални част от 30-хилиядния Римски стадион са реставрирани в бившата сграда на „Нармаг” и те ще бъдат достъпни за пловдивчани, когато отвори търговския комплекс. Откриването му трябва да е най-късно през следващата година, а вътре на 5-етажа ще се помещава шведския гигант за облекла H&М.

Сградата, която е собственост на австрийски инвеститори е претърпяла пълен ремонт, но най-интересната част от нея е археологията. Експерти начело с екипа проектанти Рада и Стефан Стефанови са успели да укрепят и модернизират сградата, но същевременно да реставрират останките от 30 000 стадион.

Така наред с Римския стадион до Джумята и експозицията в подземното ниво на „Екселсиор”, Пловдив ще се сдобие с още една забележителност от културно-историческото ни наследство.

Арх. Рада Стефанова обясни, че при работата са успели да възстановят изцяло частите от трибуните на стадиона – 7 реда седалки, които са непокътнати. Зад тях има клетки за животни и други важни помещения, които са се ползвали по времето на състезанията на един от най-големите римски стадиони в света. Всички допълнителни работи по останките от стадиона са направени така, че всеки посетител да прави разлика между артефактите и съвременните укрепителни елементи.

Подземното ниво ще бъде достъпно за всички желаещи да се докоснат до останките от уникалното римско съоръжение.

Кметът Иван Тотев заяви, че е впечатлен от видяното и благодари на австрийските собственици, че са вложили толкова енергия и средства в запазването на тези ценни находки от историята на града. Той и представители на собствениците подписаха меморандум за сътрудничество между двете страни, които да работят заедно за опазването и популяризирането на културно-историческото наследство на града.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg