Пловдивски ученици и доброволци приготвиха „Кутии на приятелството” за непознати малчугани. Подаръците са за деца, принудени да прекарат Коледно-новогодишните празници в лечебните заведения в града. Кампанията е традиционна и се реализира от Българския червен кръст.  

Учениците дариха нови играчки и книжки, опаковани и надписани с послания от тях, които след това достигат до хлапетата в болниците. Тази година инициативата стартира още през ноември и в нея се включиха ОУ „Райна Княгиня“, СУ „Любен Каравелов“, ОУ „Васил Петлеков“, ОУ „Душо Хаджидеков“, Национална търговска гимназия и Танцов клуб „PostArt”.

„Учениците от ОУ „Любен Каравелов“ ни изненадаха с ръчно подготвени картички, които са събирали в кутия, поставена в училище. За някои от тях това беше първа проява на дарителски жест”, посочиха от Български младежки червен кръст - Пловдив.

Червенокръстците обединиха подаръците и описаха на етикетчета пола и възрастта, за която са подходящи. 30 доброволци на организацията поднесоха близо 200 подаръка на децата от УМБАЛ „Св. Георги“ – Клиника по детска хирургия, УМБАЛ „Пловдив“ – Отделение по педиатрия, Детска клиника при УМБАЛ „Св. Георги“ и МБАЛ „Св. Мина“.

В допълнение на традиционната инициатива червенокръстците разшириха дейността в някои от болниците. Съвместно с доброволците на клубовете на „Ротаракт” и „Интеракт” в Пловдив играха настолни игри с хоспитализираните деца, които имат желание. Тази част от инициативата се реализира по идея и благодарение на партньори от клуб за настолни игри “Meeple people”. Целта на заниманието бе да “откъсне“ децата от мислите за болничната среда.

„Благодарим на всички партньори за проявеното милосърдие”, споделиха от Български младежки червен кръст – Пловдив.