Българка препоръчва система на хранене, при която да консумираме  неограничено въглехидрати и дори да похапваме сладко, но да слабеем. Нещо повече: можем да забравим за много болести завинаги и за здравословни проблеми!
Надежда Банкова близо 5 години вече се храни по утвърдената високовъглехидратна система на световноизвестния диетолог д-р Джон А. Макдугъл и е с балансирано тегло, в чудесна форма и кипи от енергия.
„Имах проблем с щитовидната жлеза още в младежките си години и ми препоръчаха да си направя, тогава се хранех с всякакъв тип храни, безразборно и имах проблем с килограмите. Така или иначе, направих операция и след нея се запознах с високовъглехидратното хранене на д-р Макдугъл, като тогава прозрях, че трябва да сменя моя начин на хранене и дори режима, който водя, начина на живот!“, разказва Надя.  

„Запознах се задълбочено със системата на хранене на д-р Джон А. Макдугъл, много ме впечатли неговата история - как я е създал и как е започнал да я прилага. Когато заминава със съпругата си в Захарна плантация в Хаваите, открива, че възрастното население там е много по-здраво и енергично от младите хора. Става въпрос за преселниците от Азия. И там д-р Макдугъл открива, че това се дължи най-вече на храненето им което включва картофи, ориз, боб, грах, леща, нахут и почти изключва млечните продукти, месото и яйцата. Д-р Макдугъл пояснява, че освен добър и жизнен вид, възрастните хора в Хаваите почти не боледували, за разлика от младите хора, които се хранели с преработена храна с високо съдържание на мазнини. Скоро той открива, че и други негови колеги задълбочено изследват ефектите за организма от високовъглехидратното хране и след многогодишни изследвания създава своя система.

Прочетох повече за нея, както и че медикът има зад гърба си хиляди успешно излекувани случаи след като променил навиците и храненето на своите пациенти.“, разказва още Надя и допълва: „Така, аз преди около 8 години реших изцяло да се доверя на този американски диетолог и да се ориентирам към неговата система от високовъглехидратно и нискомазнино хранене.“
В самото начало Надежда Банкова премахва месото от менюто си и постепенно премахва и млечните продукти и яйцата. Забравила за маслото, олиото и зехтина. „От началото на моето заболяване бях качила доста килограми, теглото ми беше над нормата,  но започвайки промяна в  начина на хранене, днес теглото ми е абсолютно нормално, аз се чувствам здрава и пълна с енергия през целия ден, нямам уморяемост и не ми се доспива следобяд.“.
„Не премахваме сладкото, но нещата, които си приготвям като сладкиши ги правя без мазнина, не използвам и бяла захар, а подслаждам десертите например с фурми, кленов сироп. Гледам да не са в огромни количества, но не се и лишавам от тях.“
 Тази система не прави ограничения по отношение на апетита, когато си гладен, се храниш колкото пожелаеш, само че изключваш определени храни от менюто си.  „Мазнините си набавям от изкиснати ядки или авокадо, храня се без ограничения, когато огладнея, често в големи количества, въпреки, но със сигурност съчетанието на въглехидратни храни и зеленчуци, дава усещане за ситост. Плодът, съчетан с овесени ядки например под формата на овесена каша, дават нужната ситост на тялото.“, обяснява още тя.   
При този тип хранене д-р Макдугъл използва метода на разделянето на една чиния на две половини. Така илюстрира образно комбинираното хранене от въглехидрати и зеленчуци. В едната половина попадат всякакви зеленчуци - краставици, спанак, домати, бамя, карфиол, броколи, лук, моркови, ряпа и пр., а в другата - фасул, ориз, картофи, леща, грах, овес.
През последната година Надя успява да сбъдне две много големи свои мечти. Едната - да предлага и на други, които споделят здравословния начин на живот, менюта, приготвени по системата на топ диетолога от световна величина. Тя и съпругът й отварят заведение за храна за вкъщи в Пловдив преди половин година, в който предлагат разнообразни блюда и рецепти от високовъглехидратната и нискомазнинна диета. Клиентите могат да останат сити и едновременно очаровани от разнообразието от крем супи, въглехидратни и пълнозърнести храни, ястия на основата на соя и кореноплодни зеленчуци, различни зеленчукови мусаки и огретени, както ордьоври и салати, обилно полети със сосове и дресинги, които обаче не съдържат олио и зехтин.  „Топлинната обработка е различна от пържене и задушаване в мазнина. Обработваме продуктите чрез изпичане, скара, сваряване, задушаване на пара“, разказва още Надежда Банкова. „В листата ни напълно отсъстват месото и млечните продукти. За зеленчуков микс, мусака или спагети например вместо пармезан или мазни сирена, използвам кашу, което след запичане образува вкусна коричка”. Заведението има вече много редовни клиенти.
Тъй като напълно е променила начина си на живот от години, Надя сбъдва и следващата си мечта – за да научи повече от цялостната система на д-р Макдугъл, тя се записва в неговия обучителен курс и в момента е негова ученичка от България. По системата на д-р Макдугъл и този здравословен начин на хранене, вече се запалват десетки.
Има добра новина за всички, които искат да слабеят, докато хапват без ограничения въглехидрати и сладко и да променят житейския си режим: преди два месеца за пръв път на българския пазар излезе книгата „Как да отслабнем с правилните въглехидрати” на д-р Джон А. Макдугъл. Тя бе отпечатана от издателство „Атеа” и вече се радва на голям читателски интерес.
https://ateabooks.com/zdrave/7231-kak-da-otslabnete-s-pravilnite-vglekhidrati-9786197624397.html?fbclid=IwAR2lak2jDfDy7Luc6Yolv1UQWidjkWVIE-IyTsL35UZY3zkmiZ315C6VUDc
 
Доайенът на лекарите по медицина на храненето д-р Джон А. Макдугъл и съпругата му – изкусната кулинарка Мери, доказват, че богатата на нишесте диета наистина помага за отслабване, предотвратява редица страдания и дори лекува често срещани заболявания. Като заредите тялото си с въглехидрати, а не с протеини и мазнини, ще се почувствате сити, енергизирани и освен това ще подобрите външността и самочувствието си. Модерните диети идват и си отиват, но д-р Макдугъл е проповедник на растителния хранителен режим от десетилетия. Основана на най-новите научни изследвания, тази лесна за изпълнение програма учи какво да ядете и какво да избягвате, как да замествате любимите си храни със здравословни алтернативи и как да правите умни избори, когато се храните навън.
Медикът има зад гърба си десетки хиляди успешно излекувани случаи.