Убиецът на сина на  ексдепутата от БСП Христо Монов остава в затвора. Според магистратите австралиецът Джок Полфрийман все още не се е поправил и не трябва да излиза на свобода 6 години и 10 месеца преди изтичането на присъдата му. Заседанието в Софийски градски съд продължи над 3 часа. Защитата на Полфрийман поиска да бъдат разгледани нови доказателства по делото, както и да бъдат разпитани двама нови свидетели.

Адвокатът на убиеца на Андрей Монов обясни, че клиентът му не е лесен затворник, но това е защото не понася корупцията в Централния софийски затвор и се бори срещу нея.

Според служители на затвора обаче това не е вярно. По думите на шефа на Централния софийски затвор Десислав Трайков осъденият на 20 години затвор има дебело досие с наказания, заради неизпълнение на заповеди и демонстративно неподчинение.

През годините в затвора Джок Полфрийман няколко пъти обявяваше гладна стачка. Последната такава е от края на април и е продължила един месец. Според Трайков и заради това осъденият трябва да продължи работата си с психолог.

Полфрийман бе осъден на общо 20 години затвор, заради убийството на Андрей Монов през 2007 година. Освен това затворникът е осъден и за нападение на Антон Захариев, който е приятел на наръгания смъртоносно с нож. Версията на Полфрийман и до днес е, че той е невинен, извършил е убийство при самозащита, а конфликтът се е зародил, защото опитал да спаси двама роми, които Монов и компания опитвали да пребият.

Случката се разиграва на 28 декември 2007 година през нощта. Мястото е в центъра на София – пред площад „Св. Неделя“. Андрей Монов и Антон Захариев били заедно с други свои приятели. Между компанията и Полфрийман възникнал конфликт. Тогава убиецът извадил нож, наръгал смъртоносно 20-годипнишния студен Андрей Монов и ранил връстника му Антон Захариев.

Решението за предсрочното освобождаване на Полфрийман не е окончателно и може да бъде обжалвано пред втората инстанция.