Тричленен състав на Апелативния съд в София с председател Калин Калпакчиев освободи предсрочно анстралиеца Джок Полфрийман, който уби сина на ексдепутата от БСП и психолог Христо Монов - Андрей.

Полфрийман бе осъден на общо 20 години затвор, заради извършеното престъпление през 2007 година. Освен това затворникът е осъден и за нападение на Антон Захариев, който е приятел на жертвата. Версията на Полфрийман и до днес е, че той е невинен, извършил е убийство при самозащита, а конфликтът се е зародил, защото опитал да спаси двама роми, които Монов и компания опитвали да пребият.

Случката се разиграва на 28 декември 2007 година през нощта. Мястото е в центъра на София – пред площад „Св. Неделя“. Андрей Монов и Антон Захариев били заедно с други свои приятели. Между компанията и Полфрийман възникнал конфликт. Тогава убиецът извадил нож, наръгал смъртоносно 20-годипнишният студент Андрей Монов и ранил връстника му Антон Захариев.

Още от 2007 година започват дълги съдебни процеси, краят, на които идва около 4 години по-късно.
В края на 2009 г. Софийска градска прокуратура иска доживотен затвор за Полфрийман, но съдът решава да осъди 21-годишния на 20 години затвор. Две години по-късно, втората инстанция потвърждава наказанието, а след това със същото становище излиза и Върховният касационен съд.

Австралия прави няколко опита да върне Полфрийнман в страната си, където той да понесе наказанието си там. Главният прокурор обаче отказва с мотива, че затворникът е получил най-лекото възможно наказание, за извършеното от него престъпление и, че поведението му в затвора не бележи подобрение.

Убийството на Монов в центъра на София предизвика голямо обществено недоволство. След присъдата и затишието по случая обаче през 2015 година името Джок Полфрийман отново предизвика голям скандал.
Полфрийман стана председател на първото по рода си в България затворническо сдружение, което се бори за правата на лишените от свобода. Скандалът „пламна“, след като се оказа, че Български хелзинкски комитет е номинирал Полфрийман за престижното отличие „Човек на годината“, тъй като бил активист.

Номинацията била направена от австралийска гражданка. В крайна сметка след много критики БХК се отказа от личната номинация на Полфрийман и остави само тази на воденото от него сдружение.
Края на 2016 година пък Полфрийман осъди България за 3500 евро – затова, че е получил наказание от ГД „Изпълнение на наказанията“ , след като подал жалба срещу служители на затвора, в който е настанен. Така Европейският съд намери, че властите са нарушили правата на лишения от свобода и осъди страната ни.

Полфрийман поиска да бъде освободен предсрочно и през 2018 година. Според Наказателния кодекс право на предсрочно освобождаване имат затворници, изтърпели поне половината от наказанието си. В случая Полфрийман отговаря на това условие. 
След желанието на лишения от свобода миналата година, бащата на убития Монов заплаши, че ще се саморазправя с убиеца на сина си, ако той бъде освободен толкова рано след присъдата.

 „Ако съдът реши да свободи австралиеца, ще се съобразя с това решение и ще се върна към други кодекси на човешки взаимоотношения – като в Стария заевет. Око за око, зъб за зъб, нищо, че съм на 60 години. И аз съм служил в специалните части и си спомням някои неща“, заяви в телевизионно предаване  бившият депутатът през миналата година.

 TrafficNews го потърси веднага след решението на съда. "Няма да коментирам становището на съда, най-малкото съм подписал споразумение да не го правя. Съдиите са умни, честни и справедливи хора. Нека тези, които са взели решението да излязат и да говорят. Нека излязат с лицата си и тогава и аз ще го направя", заяви Христо Монов.