С 6% са се понижили цените на апартаментите ново строителство в Пловдив през второто тримесечие на 2022 година спрямо първите три месеца на годината. Това показват данните на НСИ за Индексите на цените на жилищата, изчислени на база реални покупко-продажби в шестте най-големи градове на страната. Така се бележи първият сериозен спад на цените на новоизградените жилищни имоти, най-голям от 2016 година насам, откогато се събират тези данни. 

Цялостният индекс на цените се е понижил обаче с едва около 0,5% поради факта, че стойността на старите имоти продължава да расте с бурни темпове. В Пловдив не е имало по-голям ръст на цените на съществуващи имоти /от 2016 година насам/ за тримесечие - с цели 4,6%. 

По-всичко личи, че тенденцията за поскъпване на стари имоти е все по-силно залегнала в Пловдив и се очаква да продължи. Причините основно са, че в централните квартали на града няма място за бурно строителство, предлагането е свито, а търсенето голямо. 

През месеците април-юни 2022 година, спрямо същия период на миналата година, цените на домовете в Пловдив са поскъпнали с 8,6%, като ръстът при новите жилища е 3,6%, а за съществуващите жилища - 12,9%. 

Най-бурен ръст в цените на имоти се наблюдава в Русе, където за година апартаментите са поскъпнали с 23,3%, а акцент в промените е голямото увеличение на цените на новото строителство. Във Варна пък има най-голямо успокояване на имотния пазар. 

Вижте колко сделки са сключени през третото тримесечие в Пловдив: 

Спад на сделките с имоти в Пловдив, всяка четвърта покупка е с ипотекаНай-голям е отливът от пазара в София, най-печелишво - Черноморието

Индексите на цените на жилища (ИЦЖ) са тримесечни показатели за изменението на пазарните цени жилищата (новопостроени и съществуващи), закупени от домакинствата. 
 
ИЦЖ обхваща само пазарните цени на жилища. Непазарните цени са изключени от обхвата му. В обхвата на ИЦЖ влизат всички сделки с жилища (в брой и с ипотека), независимо от целта на закупуване, т.е. и жилищата закупени с цел, различна от обитаване, са включени (например закупените с инвестиционна цел или за отдаване под наем). 
 
От 2022 г. този индекс обхваща покупките на апартаменти и къщи. До края на 2021 г. покупките на къщи бяха изключени поради незначителния брой сделки. Луксозните имоти са извън обхвата на ИЦЖ.

Ето и данните за движението на цените за тримесечие на годишна база в шестте най-големи градове: 

И данни за изменение на цените спрямо първото тримесечие на 2022 година: