Жителите на Самоков излизат на протест срещу увеличението на цената на водата. Хората се опасяват от водна криза, подобна на тази в Перник. За поскъпването вече има жалба в Административния съд. 

Мария Галчева, една от протестиращите, обясни, че протестът е на граждани, които изразяват своето възмущение от новата цена на водата, влязла в сила от 1 ноември. 

„Водата скочи на 2.59 лв. за кубик от 1.55 лева. За район като Самоков, който никога не е бил застрашаван от безводие, това е много”, заяви тя пред БТВ. 

По думите й целта на протеста е ревизия на това решение. „Никой не е излязъл да обясни защо се увеличава водата, какви са мотивите за увеличението. Протестираме и срещу начина, по който то влиза в сила”, обясни още Мария.

Кметът на града Владимир Георгиев също изрази несъгласие с увеличението на цената на водата. 

„Община Самоков от много години назад заделя от бюджета си за ВиК – за части и за ремонти. Според мен беше нормално да се направи едно обществено обсъждане, хората да знаят как са правени инвестициите”, обясни кметът. По думите му в общината не са били уведомени за поскъпването. „Знаехме за общото събрание на асоциацията, на което общинския съвет на Самоков категорично не подкрепи бизнес плана”, каза Владимир Георгиев.

Иван Зашев - главен юрист на областна администрация в София-област, обяви, че решението ще се обжалва. Преди да се вземе такова решение, трябва да се съгласува с Асоциацията на ВиК и да се направят консултации с потребителите, обясни той. 

Вик дружеството в града и от София област са обявили, че ще присъстват на протеста, който започва в 17, 30 ч., за да отговорят на въпросите на гражданите.