Прокуратурата поиска отмяна на определението на Софийския апелативен съд, с което предсрочно беше освободен осъденият за убийство Джок Полфрийман.

Австралийският гражданин намушка смъртоносно 20-годишния студент Андрей Монов, син на психолога и бивш депутат от БСП Христо Монов през 2007 г.

За искането на главния прокурор Сотир Цацаров има две основания. Едно от тях е, че според държавното обвинение има необходимост за отвод на двама от съдиите взели решението да пуснат Полфрийман 8 години преди изтичането на присъдата му. Причината е, че според прокуратурата Калин Калпакчиев и Велислава Иванова  са обвързани с Българския хелзински комитет, който преди години номинира Джок за наградата "Човек на годината". До намесата на Цацаров се е стигнали, след като днес при него е постъпила молба от родителите на убития през 2007 година Андрей - Аксения и Христо Монови. Именно те са приложили копие от преводно нареждане от 12.06.2012г. за заплатена държавна такса от „Български хелзинкски комитет“ за регистрация на сдружение с нестопанска цел в полза на Джок Полфрийман.

 "В момента Полфрийман е свободен човек. Прокуратурата не може да го задължи каквото и да било, главният прокурор е поискал преразглеждане на решението и отмяна на определението на Софийския апелативен съд.", коментира пред TrafficNews говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. 

В момента Полфрийман е в Бусманци и все още чака да му бъде издаден паспорт. Джок няма забрана да напуска страната, така че би могъл да го направи преди евентуалната отмяна на решението на съда, ако най-близкото австралийско посолство в Атина му издаде нужния документ. 

Семейството на убития Монов пуска жалба в прокуратурата заради освобождаването на ПолфрийманДвама от членовете на този съдийски състав се покриха с позор за цял живот, каза Христо Монов