Тир лумна като на клада в Пловдив, а пламъците станаха символ на съпротивителните сили на българския превозвачески бизнес. Точно в 12 часа возилото беше запалено в знак на протест на българските транспортни фирми срещу одобряването на спорния пакет "Мобилност" в Европейския парламент. 

Протестът с ритуалното палене на камиона бе подкрепени от над 200 души от бранша, които разпънаха транспаранти с апели "ЕС, не убивай транспорта в България!, "Има ли място за БГ бизнеса в ЕС", "Не на дискриминацията!" "Европа на две скорости - заден ход за България". С протестни лозунги против европейските регулации бе облепен и подпаленият тир.

Решението за „палежа“ бе взето късно снощи от Управителния съвет (УС) на СМП и е част от протеста им срещу всички дискриминационни мерки и техническите похвати за тяхното прокарване в отиващия си вече Европейски парламент.

Взети са крупни мерки за сигурност - пожарни, полицейски коли и линейка са на мястото до Кукленско шосе, където се осъществяват огнените протесни действия.

Вижте атмосферата от протеста НА ЖИВО:

Гласуването днес  е пореден опит Пакет "Мобилност" да бъде приет от евродепутатите.

Транспортният бранш у нас нееднократно призова българските и европейските институции да предприемат мерки, защото това ще изяде хляба на 500 000 български семейства.

На два пъти те протестираха и зад граница, веднъж в Брюксел и веднъж в Страсбург, като към техните искания се присъединиха транспортни фирми от Румъния, Литва, Латвия, Естония.

Пакет "Мобилност" предвижда по-високи командировъчни за шофьорите, както и камионът и шофьорът да се връщат в страната на произход на всеки четири седмици.