За разлика от повечето сводници, арестуваните в бургаския квартал „Меден рудник” тартори на бандата за трафик на проститутки не са наблягали на боя във вербуването. Обикновено те са въртяли любов с набелязаните  момичета, но тайно са заснемали секс сцените с тях. После ги изнудвали с видеозаписите, за да проституират в Австрия и Германия.

Това стана ясно от обясненията на шефа на спецпрокуратурата Димитър Петров на брифинга за акцията в Бургас.

Другият номер на сводниците, които са от ромски произход, е било да разхождат момичетата със скъпи коли по луксозни курорти, да им правят подаръци, а след това чрез роднини да ги натискат да проституират.

Разбитата банда е карала коли за близо 2 млн. лева, а в сметките й имало над половин милион лева,. обясни главен комисар Ивайло Спиридонов. За всеки сводник се трудели 4-5 момичета. 

На самите момичета е давана много малка част от парите, а самата тарифа знаели само сводниците и клиентите им. Момичетата били предлагани като високо качество и именно заради това заплащаните суми са били доста големи. Заработените от жриците пари били превеждани на сметка, за да не могат те да разполагат с тях. Момичетата са били настанявани в квартири, които са били наемани от сутеньорите в Германия и Австрия. Едно от разпитаните момичета не е знаело, че в банковата му сметка в Германия има 67 000 евро, а е разполагала единствено с 200 евро.

Всеки сводник се е занимавал с около 5 момичета, за които трябвало да набира по определен брой клиенти.

Групата била засечена през юни заради луксозния си и разточителен начин на живот. Освен в лимузини сводниците влагали изкараните със секс услуги пари и в скъпи имоти.. Очаква се прокуратурата да поиска постоянен арест за задържаните.

Бандата е действала на територията на Бургас и София откъдето са и набирани момичетата.