Медицински университет-Пловдив удостои световно признатия учен от български произход проф. Джошуа Мошонов с почетната титла „доктор хонорис кауза“. Това се случи на официална церемония в открит Тържествен академичен съвет. Преди това проф. Мошонов коментира в Пловдив актуалните проблеми на денталната медицина, както и ролята на лазерите при лечението на зъбни заболявания.


Професор д-р Джошуа Мошонов е роден в Израел през 1951-ва година, потомък на български преселници в Израел . От Йерусалимския дентален факултет тръгва завидната световна научна кариера на професор Мошонов в областта на ендодонтията . Научните му интереси и изследвания се фокусират върху приложението на новите технологии в денталната медицина като цяло и по-специално в ендодонтията, както и приложението на лазерите в денталната медицина.

Наскоро проф. Мошонов участва в съвместна разработка на ендоскоп за дентално приложение, който се използва най-вече в имплантологията и ендодонтията.

Преуспелият в Израел учен от български произход днес е водещ международен експерт в областта на ендодонтията и използването на лазерите в диагностиката и при лечението на заболявания на ендодонта в съвременната дентална медицина.

Като преподавател, професорът с български корени, ръководи катедрата по Ендодонтия и университетски център за обучение по лазерна медицина, където са подготвени редица наши специалисти, преподаватели от Факултета по дентална медицина в Пловдив.

По примера на ръководения от професор Мошонов център е създаден първият в България Център за лазерна дентална медицина, като много от най-добрите обучителни и клинични практики са реализирани във ФДМ - Пловдив. Въведената за първи път у нас обучителна Програма по лазерна дентална медицина, заедно с учебните материали и учебниците за факултативно обучение на пловдивските студенти е адаптирана по оригиналната програма на факултета в Йерусалим, предоставена от професор Мошонов.

TrafficNews.bg